„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Daruri de suflet în vechea vatră a Coşunei
În fiecare an, în prima săptămână a Postului Sfintelor Paști, elevii seminariști craioveni participă la o săptămână duhovnicească, rugându-se la sfintele slujbe, atât dimineața, cât și seara. În fiecare seară, după slujba Pavecerniței Mari și a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova rostesc cuvinte de folos duhovnicesc seminariştilor.
Elevii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova au marcat prima săptămână a Postului Mare printr-o serie de conferinţe duhovniceşti, programate după slujba Canonului cel Mare. Astfel, la invitaţia părintelui arhid. Ionuţ Pătularu, directorul seminarului, mai mulţi părinţi profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova au fost invitaţi în vatra Coşunei pentru a vorbi despre însemnătatea duhovnicească a Postului Mare. În prima zi, luni, 11 martie, invitat a fost părintele profesor Picu Ocoleanu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Sfântul Nicodim” din Craiova.
„Postul ne apropie de Dumnezeu”
Părintele profesor în cuvântul rostit s-a centrat pe tematica Evangheliei după Luca, capitolul 21, versetele 8-36, unde este relatată discuția dintre Mântuitorul Iisus Hristos și ucenicii Săi despre semnele vremurilor de pe urmă. „Nu este întâmplător că în seara aceasta, în prima zi de post, s-a citit Evanghelia legată de sfârșitul lumii, de a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos. Vremea postului în care ne aflăm are acest rol de a ne oferi șansa să medităm la viața duhovnicească, dar și la viața de după moarte. Însoțit cu rugăciune, postul ne apropie de Dumnezeu și ne deschide mintea să înțelegem care este rostul nostru pe pământ. De ce postim? Pentru ca în felul acesta să ne ascuțim simțurile, mintea, să fim capabili de a ne stăpâni voința și pornirile de orice fel. În cele din urmă, postul nu se referă la a nu mânca sau bea ceva anume. Postul ne ajută să ajungem la o mai bună înțelegere a lucrurilor”, a spus părintele profesor Ioan Picu Ocoleanu.
În continuare, vorbind despre studiul teologiei la nivel seminarial, tinerii au fost îndemnați să se bucure de această perioadă a vieții, când se află sub ocrotirea Bisericii și a celor care se îngrijesc de bunul mers al școlii noastre. Perioada școlarizării în seminar poate aduce cu ea cele mai frumoase amintiri, dar și cea mai reușită etapă de formare în cele ale educației teologice și laice. În încheiere, părintele profesor i-a îndemnat pe elevii seminariști să se străduiască să dobândească mintea lui Hristos, prin post, rugăciune și sârguință în învățătură, pentru a deveni atleți ai Mântuitorului Hristos și propovăduitori pe mai departe ai mesajului evanghelic.
Marţi, 12 martie, a fost invitat la cuvânt părintele profesor Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova.