În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Daruri de suflet pentru credincioşii vâlceni
În această perioadă, în parohiile din Arhiepiscopia Râmnicului s-au desfăşurat mai multe activităţi culturale şi misionare. Astfel, Ziua universală a iei a fost marcată în mod deosebit la Muzeul Satului Vâlcean şi în Parohia Brezoi I. Au fost, de asemenea, organizate mai multe pelerinaje pentru credincioşii din Parohia Dobrușa şi pentru rromii din Vâlcea, prin Departamentul de misiune pentru rromi al Arhiepiscopiei Râmicului.
Luna iunie şi totodată primele zile de vacanţă şcolară au adus bucurie pentru elevii râmniceni. Săptămâna aceasta, mulţi dintre ei au ales să redescopere frumoasele noastre tradiţii populare, îmbrăcând portul popular de Ziua universală a iei. Cu acest prilej, la Râmnicu Vâlcea, membrele Ligii Femeilor Creștin-Ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului au organizat activități culturale la Muzeul Satului Vâlcean, la care au participat copiii din Centrul de plasament „Andreea” din cadrul DGASPC Vâlcea. În cadrul mirific al satului de odinioară, copiii au aflat despre tradiţiile poporului român, îndeletniciri şi meşteşuguri de la Alexandru Ilinca, renumit opincar, şi de la Tatiana Mărcoianu, interpretă de muzică populară, împreună cu fraţii Cezar şi Viorel Papuc, fiecare arătându-şi măiestria, spre bucuria auditoriului.
La finalul activităţii, membrele ligii, sprijinite de colegele de la filiala din Călimăneşti, au oferit participanţilor o gustare câmpenească şi o prezentare a vaselor de lut tradiţionale din zona Horezului.
Ziua universală a iei în Parohia Brezoi I
Tot cu prilejul Zilei universale a iei, Parohia Brezoi I din județul Vâlcea a organizat o serie de manifestări duhovnicești-culturale cu prilejul Zilei universale a iei. Sub coordonarea pr. Vasile Marian Chima și a pr. Daniel Preoteasa, în sala de activități a parohiei, grupul de copii de la Liceul „Gheorghe Surdu”, pregătiți de Maria Butollo, Cristiana Pirtea și Sidonia Rădulescu, au prezentat un frumos program artistic, dedicat Zilei universale a iei. La eveniment au luat parte enoriașii parohiei, dar și mai mulți artiști plastici aflați în tabăra tematică de la Brezoi, organizată de Angela Tomaselli. La sfârșitul programului, preoții parohiei au vorbit despre însemnătatea portului popular și promovarea tradițiilor străbune.
Pelerinaj la mănăstirile argeşene
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Parohia Dobrușa din Protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea, a organizat săptămâna aceasta un pelerinaj la mănăstirile Curtea de Argeș, Antonești și Trivale, din județul Argeș. Preotul Dragoș Butușină a precizat că pelerinajul a constituit un prilej de bucurie duhovnicească, întărire în credinţă şi îmbogăţire spiritual-duhovnicească, dar şi culturală: „Pelerinii au descoperit că rugăciunea este forma cea mai intensă a legăturii călugărului cu Dumnezeu, aceasta fiind împletită cu munca și activitatea social-filantropică. Ne-am încredințat de faptul că marii domnitori ai Ţării Româneşti au devenit ctitori de locașuri sfinte și și-au ales între sfătuitori părinți duhovnicești cu viață sfântă, susţinând şi promovând legătura dintre cult şi cultură, spre binele Bisericii şi al poporului”.
Proiectul ,,Av pas o Del - Vino lângă Dumnezeu”
În luna iunie continuă acțiunile social-filantropice inițiate, coordonate de pr. Nicolae-Dorin Buda la Departamentul de misiune pentru rromi, din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului. Săptămâna aceasta au fost dăruite haine, încălțăminte și alimente familiilor de rromi din comunitatea Colonie Nuci, Râmnicu Vâlcea. Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul pr. Nicolae Moga, consilier eparhial, și prin suportul material al Parohiei Voineasa.
Prin activitățile educative și sociale desfășurate, Biroul de catehizare a rromilor își propune identificarea situațiilor de criză cu care se confruntă membrii acestei etnii, oferind în același timp sprijin în vederea promovării toleranței și a respectului în cadrul comunităților parohiale. Această acțiune s-a desfășurat în cadrul programului ,,Av paś o Del - Vino lângă Dumnezeu”.