„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Daruri de suflet pentru iubitorii de praznic
În Duminica a 4-a după Rusalii, 2 iulie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Parohia Scoarţa, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Surpatele, judeţul Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a bisericii din Parohia Jirov, judeţul Mehedinți. Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din municipiul Slatina, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a liturghisit la biserica din Parohia General Berthelot, din Episcopia Devei și Hunedoarei.
Numeroşi credincioşi au fost prezenţi duminică, 2 iulie, la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu la Altarul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Parohia Scoarţa, judeţul Gorj, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finele slujbei euharistice, IPS Părinte a sfinţit un monument ridicat de credincioşii gorjeni în cinstea eroilor celor două conflagraţii mondiale, în curtea sfântului locaş de închinare. Pentru osteneala depusă în ridicarea acestui monument omagial şi pentru celelalte lucrări de amenajare a exteriorului bisericii, mai multe persoane au primit gramate de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei, iar preotul paroh, Mădălin Constantin Pavel, a fost hirotesit în rangul de iconom. De asemenea, cu prilejul ieşirii la pensie, fostul paroh, preotul Iulian Pavel, a fost hirotesit în rangul bisericesc de iconom stavrofor.
Credincioşii din Parohia Scoarţa, „vrednici urmaşi ai înaintaşilor”
În cuvântul de binecuvântare, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit principalele înţelesuri duhovniceşti ale textului evanghelic din Duminica a 4-a după Rusalii, referindu-se la minunea vindecării slugii sutaşului din Capernaum (Matei 8, 5-13). De asemenea, IPS Părinte i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la ridicarea monumentului închinat eroilor comunei gorjene Scoarţa, considerându-i vrednici să ducă mai departe moştenirea pe care au primit-o. „Toţi strămoşii noştri, care şi-au dat viaţa pentru ţara şi neamul acesta, ne-au poruncit prin faptele lor să ducem mai departe valorile pentru care au făcut sacrificiul suprem, dragostea faţă de neam, ţară şi credinţa ortodoxă strămoşească.
Credincioşii din Parohia Scoarţa s-au arătat vrednici urmaşi ai înaintaşilor, vrednici de mângâierea şi lucrarea Duhului Sfânt, îndeosebi pentru faptul că nu i-au uitat pe cei care, mulţi dintre ei în floarea tinereţii, şi-au vărsat sângele cu gândul la cei dragi, la cei din familia, din localitatea şi din ţara lor. De aceea, şi prin monumentul acesta, ei rămân vii în memoria noastră, dovadă că s-a împlinit un gest de recunoştinţă pe care sufletele lor nemuritoare îl aşteptau fără îndoială. Un monument ridicat lângă biserica moşilor şi strămoşilor, pe care au fost încrustate numele lor spre cinstire şi pioasă aducere aminte.
Noi felicităm pe toţi cei care s-au ostenit cu realizarea acestei frumoase lucrări, pe toţi credincioşii în frunte cu preotul paroh şi domnul primar şi ne rugăm Bunului Dumnezeu să le dea în continuare nădejde sfântă şi puterea de a iubi patria, credinţa ortodoxă şi toate valorile lăsate moştenire de moşii şi strămoşii noştri”, a încheiat IPS Părinte Irineu.
Liturghie arhierească la Mănăstirea Surpatele
IPS Părinte Varanufie a liturghisit duminică, 2 iulie, la Altarul Mănăstirii Surpatele. Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a rânduit ca în prima duminică a lunii iulie să fie prăznuită „Cinstirea icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Surpatele”.
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Surpatele, numită „Smolenskaia”, este de origine rusească și se crede că a fost pictată cândva în perioada anilor 1690-1700. Prima mărturie despre această icoană datează din anul 1953, când monahia Antonina Oprea, din obștea monahală a Mănăstirii Surpatele, a fost trimisă în ascultare la Mănăstirea Brâncoveni, din județul Olt. În timp ce făcea curățenie în podul unei vechi clădiri din incinta mănăstirii, monahia Antonina a găsit această icoană a Maicii Domnului, fără nici o însemnare suplimentară. Cu mare evlavie, monahia Antonina a luat icoana și a așezat-o în chilia sa din Mănăstirea Surpatele.
Biserica monument istoric din Jirov, împodobită de praznic
PS Părinte Nicodim a resfinţit duminică biserica închinată „Sfinţilor Nicolae şi Nicodim” din Jirov, judeţul Mehedinţi. Sfântul locaş este monument istoric şi datează din anii 1830-1833. A fost ridicat „… cu toată cheltuala și osteneală logofătului Milcu Condescu și a tutulor mosnenilor…”. În aceeaşi perioadă a fost construit și un turn-clopotniță, din cărămidă, în partea de apus a bisericii. Sfântul locaş este dispus în plan dreptunghiular, fără turlă, cu absida Altarului rotunjită la interior și cu șapte lațuri la exterior; a fost construită din cărămidă arsă, fără fundație din piatră sau beton și a fost acoperită inițial cu sită (șindrilă). Reparațiile cunoscute s-au efectuat în anii 1890, 1911, 1932. Din anul 1990 s-au început ample lucrări de consolidare, schimbarea acoperișului, pardoseli interioare, hidroizolații etc.