„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Daruri duhovniceşti pentru credincioşii Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Râmnic
Praznicul Botezătorului a fost cinstit în mod deosebit de credincioşii râmniceni din Parohia „Sfântul Ioan" din municipiu, care au primit vizita pastorală a Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Ierarhul a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei euharistice, Arhiepiscopul Râmnicului a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul ca „model de sfințenie care ne învață că trebuie să fim cumpătați și să trăim lângă Dumnezeu". Împărtășind bucuria credincioșilor care i-au oferit flori la intrarea în locașul de cult, IPS Părinte a subliniat că florile simbolizează virtuțile Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: smerenia, înfrânarea și cumpătarea, blândețea, răbdarea, dreptatea și curajul mărturisirii.
„Sfântul Ioan este întâlnit la Iordan ca un om care a învins patimile și a cerut oamenilor pocăința, mustrând viciile și obiceiurile rele ale vameșilor, fariseilor și ale tuturor celorlalți", a arătat chiriarhul Râmnicului în cuvântul de învățătură. „Dreptatea și sfințenia sa au fost recunoscute de către oamenii din popor, care îl considerau un mare proroc, însă Sfântul Ioan s-a arătat pildă de smerenie, zicând: «Gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui» (Luca III, 4). Prin el s-a împlinit ceea ce prorocul Maleahi spunea: «Iată, Eu am trimis pe îngerul Meu şi va găti calea înaintea feţei Mele» (Maleahi III, 1). Când Domnul a venit la Iordan, unde profetul Ioan vorbea poporului şi boteza, acesta, cunoscându-L prin descoperirea Sfântului Duh pe Mântuitorul, L-a arătat lumii: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii. Acesta este despre care eu am zis: După mine vine un bărbat, care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era. Şi eu nu-l ştiam, dar ca să fie arătat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apă. Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel şi a rămas peste El; şi eu nu-L ştiam pe El, dar Cel Ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste care vei vedea Duhul coborându-Se şi rămânând peste El, Acesta este Cel Ce botează cu Duhul Sfânt. Şi eu am văzut şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu» (Ioan I, 29-34). Sfântul Ioan Botezătorul, deși inițial nu îndrăznește a boteza pe Mesia, rămâne ascultător față de Dumnezeu și, smerindu-se, el, creatura, botează pe Creator, îndemnându-i pe ucenicii săi și pe toți oamenii din popor: pe Acesta să-L ascultați. Om al dreptății, Sfântul Ioan ne învață că trebuie să-L căutăm și să-L mărturisim pe Dumnezeu prin faptele noastre, fiind un îndemn permanent de sfințenie", a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.