„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l
Daruri pentru trup şi pentru suflet
Arhiepiscopia Râmnicului a găzduit în această săptămână mai multe activităţi catehetice filantropice. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, reprezentanţii Sectorului social-filantropic au cercetat mai multe familii sărace şi au împărţit haine şi alimente.
Este deja o tradiţie ca la început de an Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Râmnicului să organizeze activităţi de susţinere a familiilor sărace din parohiile râmnicene. Au fost organizate de asemenea o serie de activităţi catehetice la care au luat parte tinerii din parohiile: Horezu I, Slăvești, Dobriceni, Zătreni, Urși şi Bodești I.
Daruri pentru familiile sărace din Parohia Colonie Nuci
Din încredințarea IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie, arhid. Codruț Dumitru Scurtu, consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu părintele protoiereu Nicolae Proteasa, pr. Nicolae Dorin Buda, inspectorul Biroului de catehizare a rromilor, și părintele Constantin Dragomir au oferit alimente unor familii aflate în situații de risc social din Parohia Colonie Nuci. Date fiind situațiile materiale precare, familiile sunt ajutate periodic cu articole de îmbrăcăminte și igienă, rechizite școlare și alimente.
Ajutorul oferit este necesar pentru depășirea perioadei de iarnă, pentru susținerea elevilor în școală și prevenirea abandonului școlar, dar și pentru susținerea integrării sociale a acestora.
Activităţi catehetice cu tinerii în Protopopiatul Horezu
Începutul de an a adus şi primele activităţi catehetice din Arhiepiscopia Râmnicului. Alături de preoţii coordonatori, tineri din parohiile din Protopopiatul Horezu au aflat mai multe despre specificul liturgic şi tradiţiile ortodoxe strămoşeşti închinate sfintelor sărbători de iarnă. „Noul an a început în protopopiatul nostru cu o serie de activităţi catehetice, dedicate tinerilor pe care îi avem în grijă la parohiile noastre. Cateheza înseamnă împărtăşirea învăţăturii creştine prin procesul de învăţare. Împlinind această poruncă dumnezeiască, înşişi Apostolii au fost primii care au promovat-o.
Prin Cuvânt, toate au fost făcute de Dumnezeu. Tot prin Cuvânt, propovăduit de Sfinţii Apostoli şi transmis prin tradiţie episcopilor, preoţilor, se arată o misiune care are scopul de a împărtăşi învăţătura creştină atât colectiv, cât şi individual. Prin această catehizare individuală se întăreşte ceea ce individul a putut afla prin învăţătura de obşte, prin catehizarea mulţimilor, lucru absolut necesar, pentru că, în felul acesta, cunoştinţele pe care le primesc credincioşii prin catehizarea individuală se întăresc, se verifică, asemănându-se acest proces cu principiile şi conţinutul orei de religie din şcoală”, a spus pr. protoiereu Mihai Cârțan.