„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Dezbatere la Centrul social „Sfântul Vasile”
La Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” s-a desfășurat zilele trecute o dezbatere pe tema „Persoană fără adăpost caut loc de muncă”, în cadrul proiectului „Subvenție Legea 34/1998”. În cadrul întâlnirii au fost prezenți, printre invitați, reprezentanți ai autorităților locale cu rol activ în reintegrarea socială și persoane care au beneficiat de servicii în cadrul centrului și reușesc în prezent să ducă o viață independentă.
Potrivit reprezentanților centrului, persoanele cazate în cadrul centrului primesc servicii de găzduire, hrană, au acces la asistență medicală și treptat reușesc să depășească situația de criză inițială și să dezvolte un plan pentru viitorul lor. Aici intervine importanța unui loc de muncă pentru că, reușind să facă față unui program, reușind să răspundă pozitiv responsabilităților pe care le primesc, capătă încredere în propriile forțe și reușesc să devină independenți. „Găsirea unui loc de muncă este o activitate importantă pentru echipa de specialiști a centrului nostru, deoarece scopul final pentru fiecare persoană cazată în cadrul centrului este acela al reinserției socio-profesionale. Activitatea de mediere a muncii urmăreşte stabilirea compatibilităţilor sau echivalenţelor dintre cerinţele locurilor de muncă vacante, comunicate de angajatori şi aflate în baza de date a agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, cu pregătirea profesională, aptitudinile şi opţiunile solicitantului de loc de muncă”, ne-a mărturisit diac. Sorin Pârvănescu, coordonatorul centrului social.
Programele de formare profesională asigură, conform legii, iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă.
Accesul la programele de formare profesională se face în urma activităţii de informare şi consiliere profesională în cadrul centrului nostru.
Consilierul de îndrumare și orientare profesională ține legătura cu angajatorii de pe piața forței de muncă, se documentează asupra locurilor de muncă existente și facilitează oportunitățile de reinserție profesională, în funcție de pregătirea profesională, starea de sănătate și aptitudinile căpătate prin experiența proprie.
Consilierea pentru păstrarea locului de muncă este furnizată de către psiholog în scopul sprijinirii beneficiarilor care și-au găsit un loc de muncă, astfel încât să depășească momentele de dificultate specifice adaptării la ritmul de lucru, să se adapteze la cerințele angajatorului referitoare la locul de muncă și să reușească să dezvolte noi strategii de adaptare existențială. Psihologul elaborează pentru beneficiarii consiliați fișe de consiliere în vederea păstrării locului de muncă și a îmbunătățirii activității.