„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Donaţie de carte pentru teologii craioveni
Biblioteca Facultăţii de Teologie din Craiova a primit săptămâna aceasta o importantă donaţie de carte. Darul vine din partea profesorilor Nicolae şi Andrei Racu, tată şi fiu, în numele regretatului maestru, arhid. Alexandru Racu, dirijor al Coralei mixte a Paraclisului Mitropolitan Madona Dudu din Craiova, care de astăzi îi poartă numele.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Permanenţa Consiliului eparhial a avizat în şedinţa de lucru din 11 iunie 2018, prin temeiul cu nr. 1820, redenumirea Coralei mixte a Paraclisului Mitropolitan „Maica Domnului”-Dudu din Craiova în Corala „Arhid. Alexandru Racu” a Catedralei Madona Dudu din Craiova. Prinosul de recunoştinţă adus marelui om de muzică şi sacerdot din Cetatea Băniei a fost completat săptămâna aceasta de darul familiei către Biblioteca Facultăţii de Teologie din Craiova. Astfel, luni, 16 iulie, profesorii Nicolae şi Andrei Racu, au adus la noul sediu al facultăţii din str. Bengescu nr. 24 o imporantă colecţie de manuscrise, partituri, înregistrări audio, cărţi şi CD-uri, parte a bibliotecii personale a părintelui arhid. Alexandru Racu. Lucrările urmează să fie înregistrate şi puse la dispoziţia studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor. Pe lângă acestea, tot în patrimoniul facultăţii, a parvenit şi o valoroasă pianină, care a aparţinut de asemenea maestrului.
Rudele părintelui Alexandru Racu, fratele Nicolae şi nepotul Andrei, au fost primite la Facultatea de Teologie din Craiova, unde au vizitat biblioteca, muzeul şi Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu”. Cei doi au fost întâmpinaţi de membrii Catedrei de muzică a facultăţii, pr. lect. dr. Adrian Maziliţa şi asist. univ. dr. Victor Şapcă, de pr. dr. Cătălin Dan şi de doamna Elena-Lavina Sârbu, din partea bibliotecii.
O viaţă închinată slujirii lui Dumnezeu prin muzică
Părintele Alexandru Racu s-a născut în Republica Moldova, la Chișinău. A fost nevoit să părăsească meleagurile natale în timpul Primului Război Mondial, ajungând astfel împreună cu întreaga familie la Craiova. A absolvit cursurile Școlii Populare de Artă, în paralel cu cele ale Liceului „Frații Buzești” din Cetatea Băniei. Pasiunea pentru muzică l-a determinat să se înscrie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Capitală, pe care l-a absolvit în perioada 1959-1960, prin susținerea a două examene de stat: primul la secțiunea de pedagogie muzicală și cel de-al doilea la secțiunea de dirijat cor. A pus bazele Corului Filarmonicii din Craiova și, după o muncă laborioasă de opt ani, a reușit să susțină, în 1962, primul concert a capella și primul oratoriu integral din capitala Olteniei. Are la activ peste 350 de prime audiții absolute și peste 1.000 de concerte dirijate.
În anul 1962 a fost profesor la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova la secțiile de pian, muzică de cameră și acompaniament. În 1992 a pus bazele clasei de canto-clasic din cadrul Școlii Populare de Artă, iar din anul 2000 a reînființat cursul de teorie și solfegii de la aceeași școală. În perioada 1992-1994 a funcționat ca lector la Universitatea „Mihai Viteazul”. A predat de asemenea cursuri de dirijat coral pentru studenții Secției de Muzică din cadrul Facultății de Litere din Craiova. Sub bagheta sa au funcționat zeci de ani corurile Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dumitru” și Bisericii Madona Dudu din Craiova, pe care a reînfiinţat-o cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu. În anul 2007, maestrul Alexandru Racu a primit Taina Diaconiei. A fost hirotesit arhidiacon de praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în anul 2015. A trecut la cele veşnice în ziua de 26 aprilie 2017.
Prin devotamentul său faţă de muzica bisericească, transpusă magistral în versiune corală, părintele arhidiacon Alexandru Racu a fost un veritabil mărturisitor al tezaurului Tradiţiei noastre Ortodoxe. Viaţa sfinţiei sale s-a identificat totdeauna cu slujirea adusă lui Dumnezeu, ca sacerdot şi dascăl al armoniilor glăsuite în cântare.
În semn de recunoştinţă pentru lucrarea misionară şi mărturisitoare pe care a desfăşurat-o în decursul vieţii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a binecuvântat, pe lângă aşezarea numelui său ca etalon al Coralei mixte de la Madona Dudu, ca donaţia de carte a familiei Racu să fie înscrisă într-un fond special în cadrul Bibliotecii Facultăţii de Teologie din Craiova, care să poarte de asemenea numele părintelui arhidiacon.