„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Două biserici craiovene în haină de sărbătoare
Praznicul Înălţării Domnului a adunat sute de credincioşi craioveni la hramurile bisericilor „Eroii neamului” - Electro şi „Sfinţii Împăraţi” - Craioviţa Nouă. În ambele locaşuri de închinare, sfintele slujbe au început de miercuri seara cu Vecernia, Litia şi Privegherea şi au continuat a doua zi cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Primul locaş de cult ridicat în cinstea praznicului Înălţării Domnului în oraşul Craiova se găseşte în cartierul Craioviţa. Aici, credincioşii au fost întotdeauna sensibili faţă de problemele Bisericii. Foarte mult timp, pentru că nu aveau o biserică încăpătoare, aceştia s-au rugat într-o biserică improvizată, construită din plăci de azbociment. La iniţiativa Mitropolitului Nestor Vornicescu, preoţii Ioan şi Constantin Băjău, tată şi fiu, au ridicat nu departe de locul vechii bisericuţe, în centrul cartierului Craioviţa Nouă, o frumoasă şi încăpătoare biserică din zid, închinată „Sfinţilor Împăraţi” şi „Înălţării Domnului”. Prin vasta experienţă de la catedră, pentru că părinţii sunt şi profesori ai Facultăţii de Teologie din Craiova, cei doi au reuşit să-i ţină pe credincioşi mereu aproape. La început au slujit într-o biserică improvizată, nu departe de locul actualei biserici - „Biserica de carton”, aşa cum toată lumea o ştie. Cu toate că era o improvizaţie, „Biserica de carton” era în permanenţă plină, lucru care a atras atenţia Mitropolitului Nestor Vornicescu, care, convins fiind de nevoile spirituale crescânde ale credincioşilor, le-a încredinţat părinţilor Constantin şi Ioan Băjău importanta misiune de a construi o biserică din zid în centrul cartierului Craioviţa Nouă din Craiova, dat fiind numărul mare de credincioşi, care parcă se înmulţea din zi în zi.
De la biserica „de carton” la „cea mai frumoasă biserică din cartier”
Alegerea hramului pentru actuala biserică nu a fost întâmplătoare, deoarece trecerea de la vechea bisericuţă la cea nouă a fost oarecum „prefigurativă” prin perspectiva hramului, aşa cum explică părintele Constantin Băjău: „Vechea biserică, «baraca de carton», cum spuneau unii cu ironie, are hramul «Sfântul Ioan Botezătorul». Noua biserică are hramul «Înălţarea Domnului». Legătura este simplă, evidentă şi cu toţii o cunoaştem: aşa cum Sfântul Ioan Botezătorul a fost Înaintemergătorul Domnului, tot aşa şi vechea biserică a parohiei noastre a fost înainte mergătoare noii biserici, singura care are un hram legat direct de Mântuitorul şi de praznicul Înălţării din oraşul Craiova”. Acum, la „bisericuţa de carton” slujesc alţi doi preoţi, care şi ei au primit misiunea ridicării unui locaş de cult în cartierul Craioviţa Nouă.
Lucrările de construcţie la Biserica „Înălţarea Domnului” din cartierul Craioviţa Nouă au durat din anul 2000 până în 2012, cinstitul locaş fiind sfinţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Biserica „Eroii neamului”
Cea de-a doua biserică din urbea Craiovei închinată praznicului Înălţării este Biserica „Eroii neamului” din zona Parcului comercial „Electro”. A fost deschisă cultului de praznicul Înălţării Domnului, în anul 2014, fiind binecuvântată de IPS Părinte Irineu. La zidirea sfântului locaş s-a lucrat însă din anul 1990, piatra de temelie fiind pusă la 21 august de către vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu. Parohia „Eroii neamului” se numără printre cele opt centre catehetice din Arhiepiscopia Craiovei, urmând să fie, din această toamnă, beneficiară a proiectului naţional de catehizare „Alege şcoala!”.
În fiecare an, de praznicul Înălţării, la Biserica „Eroii neamului” sunt primiţi cu cinste toţi veteranii de război şi cadrele militare în rezervă din Craiova. După ce participă împreună la Sfânta Liturghie, împreună cu părinţii slujitori aşază jerbe de flori la Crucea Eroilor din curtea bisericii. Anul acesta, urmând tradiţiilor anterioare, au participat şi elevii de la Şcoala „Mihai Viteazul” din cartierul Lăpuşi, care au prezentat un frumos program artistic.