„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Două evenimente culturale la Râmnic
Arhiepiscopia Râmnicului a organizat de curând două evenimente notabile în domeniul cultural al urbei. Astfel, în cadrul Centrului cultural „Sfântul Calinic” din Râmnic au avut loc lansarea CD-ului „În drum spre şcoală”, în interpretarea artistei Oana Sârbu, şi un recital în premieră de muzică portugheză.
Sâmbătă, 10 iunie, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Ierarh Calinic”, a avut loc evenimentul de lansare a CD-ului Oanei Sârbu, „În drum spre școală”. Evenimentul a fost deschis de către Alexandra Valentina Ionică, președinte al Asociației Tinerilor Ortodocși „Sfântul Valentin”, care a prezentat misiunea asociației în promovarea valorilor spiritualității și culturii.
„În drum spre școală” este un album în interpretarea Oanei Sârbu, orchestrația aparținând compozitorului Virgil Popescu. Materialul a apărut la Editura Praxis, dorindu-se a fi deopotrivă un dar pentru copii, părinți și dascăli, un sprijin în promovarea valorilor creștine. Astfel, versurile au fost selectate din opera unor poeți români, dintre care sunt amintiți Tudor Marinescu, C. Popescu, Maria Sicoe, Daniela Ionescu, Radu Gyr, Traian Dorz.
În aplauzele celor prezenți, Oana Sârbu a interpretat câteva din melodiile de pe acest album, iar membrii Trupei de teatru „Constantin Popian” au susținut două momente artistice.
La evenimentul de lansare au participat copii, părinți și dascăli, împreună trăind bucuria copilăriei, a vârstei inocenței și simplității, regăsită în cântecele cunoscutei artiste, pe care le păstrează în CD-urile cu autograful Oanei Sârbu.
Concert inedit de muzică portugheză
Cel de-al doilea eveniment cultural a avut loc în aceeaşi zi. Astfel, aceeaşi Sală „Iosif Episcopul” a găzduit un recital extraordinar de muzică fado. Protagoniştii, Ana Sofia Varela, acompaniată de Antonio Dias, Antonio Neto și Maximo Ciuro, au fost apreciaţi pentru prestaţia inedită de IPS Părinte Varsanufie, prezent de asemenea la eveniment.
Invitaţii, care vor participa zilele acestea la Festivalul internațional de teatru de la Sibiu, au prezentat prin intermediul muzicii aspecte ale culturii hispanice, precum și elemente ale identității poporului portughez.
În cuvântul împărtășit oaspeților, IPS Părinte Varsanufie a subliniat că manifestările culturale ale unui popor se imprimă în conștiința colectivă a acestuia și devin elemente identitare care sunt reafirmate în diferite momente istorice prin modalități din ce în ce mai variate. Înaltpreasfinția Sa a dăruit oaspeților portughezi un covor românesc țesut în atelierele mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, descoperind rolul pe care Biserica Ortodoxă l-a avut în păstrarea și dezvoltarea artei, precum și contribuția ierarhilor și preoților la formarea identității de neam.