„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Două locaşuri de închinare istorice, în haină de sărbătoare
Mai multe locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei, mănăstiri şi biserici de mir şi-au serbat hramul de praznicul Preasfintei Treimi. Între cele mai cunoscute se numără Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova şi mănăstirea mehedinţeană Strehaia.
Biserica paraclis mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova a fost luni, 28 mai, loc de pelerinaj pentru câteva sute de credincioşi veniţi să-şi plece genunchii la rugăciune în zi de mare praznic împărătesc. Momentele liturgice dedicate evenimentului au început din seara Duminicii Rusaliilor cu slujba Pavecerniţei unită cu Litia şi au continuat în ziua praznicului cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie săvârşite la altarul amenajat în pridvorul bisericii, de către un sobor format din 12 preoţi şi doi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, părintele prof. Daniel Achim, consilier economic al Arhiepiscopiei Craiovei, delegat de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, să participe la acest eveniment duhovnicesc, a rostit cuvânt de învăţătură despre semnificaţia dogmatică a Sfintei Treimi, subliniind necesitatea unităţii de credinţă şi de neam în anul centenarului unităţii noastre statale. „Unitatea Sfintei Treimi este indestructibilă şi Mântuitorul Hristos ne adresează permanent chemarea de a fi parte a acestei unităţi, ca mădulare vii ale Bisericii al cărei cap El este. Ne spune Mântuitorul: «Eu şi Tatăl una suntem» (Ioan 10, 30) şi se roagă şi pentru noi, cei care-L mărturisim pe El, «ca toţi să fie una» (Ioan 17, 21). Iată că vorbim despre unitatea Preasfintei Treimi în anul centenarului unităţii noastre statale şi necesar este să facem toţi apel la unitatea credinţei, la unitatea de neam şi ţară, chiar dacă mulţi dintre semenii noştri trăiesc pe alte meleaguri, în alte ţări”, a precizat părintele consilier Daniel Achim.
Momentele liturgice s-au încheiat cu o procesiune în jurul bisericii, având în frunte icoana Sfintei Treimi şi Sfânta Evanghelie. De asemenea, în zi de hram, peste 500 de pachete cu dulciuri şi alimente au fost împărţite credincioşilor prezenţi.
Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Treime”, scurt istoric
Aşezată în zona centrală a oraşului, străjuită de statuia marelui voievod Mihai Viteazul şi de monumentul domnitorului Barbu Ştirbei care este amplasat chiar în curtea sfântului locaş, Biserica „Sfânta Treime” este o adevărată bijuterie arhitectonică a urbei de pe Jiu. Ea a fost construită în secolul XVIII pe temeliile unei biserici mai vechi de cunoscutul arhitect şi restaurator francez André Leucomte de Nouy, cu sprijinul financiar al familiei domnitorului Dimitrie Ştirbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcţionat aici până în 1939.
Sfântă Liturghie arhierească în vatra Mănăstirii Strehaia
Chinoviile de maici de la Mraconia, Cerneți și Strehaia formează troița așezămintelor monahale istorice din Episcopia Severinului și Strehaiei care și-au serbat hramul în cea de-a doua zi după Rusalii. Mănăstirea Strehaia din Episcopia Severinului și Strehaiei, ctitorie a boierilor Craiovești, a îmbrăcat veșmânt sărbătoresc de praznicul Sfintei Treimi. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită aici de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales alai de sfințiți slujitori. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sf. M. Mc. „Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin. La sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba Parastasului în cinstea ctitorilor.