„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți în Mitropolia Olteniei
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Olteniei, a slujit în Parohia Sărata, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din parohia vâlceană Creţeni, Protoieria Drăgăşani. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”- Maioreasa, din Drobeta-Turnu Severin.
Parohia Sărata, din Protopopiatul Craiova Sud, judeţul Dolj, a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Irineu în Duminica Lăsatului sec de carne. Mitropolitul Olteniei a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a sintetizat și actualizat pericopa evanghelică citită astăzi la Sfânta Liturghie. Duminica aceasta este numită și Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, deoarece conține cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, consemnate de Sfântul Evanghelist Matei (25, 31-46), cu privire la Judecata universală, de care toți vom avea parte. În esență, ceea ce creștinul trebuie să împlinească în lumea aceasta nu este altceva decât milostenia, semn al iubirii noastre față de Dumnezeu și față de oameni. Datorită acestui fapt, nu putem fi nepăsători la ceea ce Hristos ne spune prin Evanghelia Sa. „Cuvintele Mântuitorului Hristos nu sunt parabole, adică nu sunt învățături cu tâlc, ci sunt realități concrete, care se vor întâmpla, pentru că cuvintele Sale sunt cuvinte veșnice, adevăruri adevărate”. Creștinul trebuie să fie cu luare aminte la cum își petrece viața pământească, pentru care va da seamă înaintea Creatorului. De multe ori uităm că suntem trecători și trăim ca și cum am fi nemuritori acestei vieți materialnice. Însă Sfânta Biserică mereu ne spune că „viața omului se scurge după timpul pe care Dumnezeu i l-a dat. Unii mor mai devreme, alții mai târziu, însă cu toții vom da seamă la sfârșitul vieții noastre când vor fi analizate faptele noastre. Atunci le vom vedea ca în oglindă, le vom recunoaște. Aici pe pământ uitarea și timpul aștern o tăcere peste gândurile și faptele noastre care le-am săvârșit, însă acolo, la despărțirea noastră de trupul acesta muritor, ne vom aduce aminte de toate faptele noastre și vom vedea viața noastră așa cum a fost ea”.
La final, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe fiecare credincios să fie atent la perioada liturgică în care ne aflăm și să încerce, după putința sau neputința fiecăruia, să trăiască cu cuget curat și în rugăciune perioada Sfântului și Marelui Post de care ne apropiem cu pași repezi. „Pericopa evanghelică de astăzi ne trezește în momentul definitoriu al începutului postului, pentru că, odată analizată viața noastră, ne și așezăm cu multă stăruință pentru post, pentru rugăciune, pentru spovedanie și Sfânta Împărtășanie. Toate acestea sunt medicamentele nemuririi. Vrem să trăim veșnic? Iată, medicamentele sunt așezate în fața noastră.”
Slujire arhierească la Drăgăşani
Tot duminică, 3 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a liturghisit în biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”, din Parohia Crețeni, comuna Crețeni, Protopopiatul Drăgășani. În cuvântul de învățătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a arătat că Domnul Iisus Hristos ne arată felul în care va fi judecată lumea, El fiind Dreptul Judecător. De aceea, a precizat că omul nu trebuie să judece pe semenul său, pentru a nu lua locul Dreptului Judecător. Înaltpreasfinția Sa a reliefat că este o deosebire între judecata particulară și Judecata de Apoi. Judecata particulară este incompletă şi provizorie, deoarece sunt judecate doar faptele săvârşite în timpul vieţii pământeşti, iar Judecata de Apoi sau universală este definitivă şi înfricoşătoare pentru că se aşteaptă până la sfârşitul istoriei sau al lumii ca să se vadă care sunt consecinţele faptelor fiecărui om. „De multe ori judecăm la supărare, la mânie și apoi ne pare rău. Însă, cum poți să judeci pe cineva care îți greșește, când tu însuți greșești la rândul tău? Acesta este și rostul cuvintelor din rugăciunea Tatăl nostru: «Precum și noi iertăm greșiților noștri». Dacă noi nu învățăm să iertăm, cum ne va ierta Dumnezeu pe noi? Dacă noi ținem supărare și ținem mânie pe frații, vecinii, cunoscuții noștri, cum va putea Dumnezeu să ne facă împreună casnici cu El, în Împărăția Sa? De aceea, în această pericopă evanghelică, Mântuitorul Hristos ne vorbește despre Împărăția Sa care ne-a fost gătită mai înainte de facerea lumii și cum poate omul să o dobândească. Astfel, celor care ascultă cuvintele Domnului, le împlinesc pe ele și Îl caută pe Dumnezeu sunt binecuvântați de Dumnezeu ca să intre în Împărăția Sa. De asemenea, mai suntem binecuvântați de Dumnezeu atunci când recunoaștem în fiecare om pe Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.
Răspunsurile liturgice au fost date de psalții Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Varsanufie l-a felicitat pe pr. paroh Daniel Bîrneață, protoiereu al Protopopiatului Drăgășani, pentru lucrarea pastoral-misionară depusă în scurt timp de la numirea sa ca preot paroh al acestei parohii, și l-a îndemnat să aibă grijă de sufletele păstoriților săi. Chiriarhul Râmnicului a mai mulțumit credincioșilor și reprezentanților autorităților locale pentru sprijinirea lucrării pastoral-misionare a preotului paroh. De asemenea, pr. protoiereu Daniel Bîrneață a mulțumit ierarhului pentru slujire și cuvintele duhovnicești, mai ales că ultima slujire arhierească în Parohia Crețeni a fost în anul 1992.
Liturghie arhierească la Biserica „Maioreasa” din Severin
Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit duminică la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”-Maioreasa din Turnu Severin. Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către Grupul psaltic „Sfântul Nicodim” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin. În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul mehedințean le-a vorbit celor prezenți despre rolul postului și le-a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică. Istoria Bisericii „Maioreasa” se confundă aproape cu cea a oraşului Drobeta-Turnu Severin. Este singura biserică din oraş care poartă hramul „Adormirii Maicii Domnului” şi printre puţinele din judeţ. Ctitorită de familia maiorului Ciupagea, a suferit numeroase modificări de-a lungul vremii. Astăzi, cei trei preoţi slujitori se străduiesc să păstreze nealterată tradiţia şi moştenirea înaintaşilor.