„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Duminica Sfintei Maria Egipteanca
În cea de-a cincea duminică din Postul Păresimilor, Mănăstirea Polovragi a primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a slujit Sfânta Liturghie. Au mai fost săvârşite Sfinte Liturghii arhiereşti la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, în Parohia Bârza, judeţul Olt, şi la Biserica „Toţi Sfinţii” din Râmnic.
Obştea Mănăstirii Polovragi a primit în mijlocul ei pe IPS Părinte Irineu, care a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul slujbei a fost hirotonit diacon tânărul teolog Lucian-Constantin Grigorie pe seama Parohiei Scăeşti, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.
La finele slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credincioşilor cuvânt de învăţătură duhovnicească, tâlcuind înţelesurile teologice desprinse din cele două pericope duminicale (Mc. 10, 32-45; Lc. 7, 27-50). „Dorinţa noastră de a ne încredinţa viaţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos este considerată de Sfinţii Părinţi «o fericită robie». Am dăruit aşadar viaţa noastră Celui Care poate să o păstreze definitiv, să o facă fericită, să o ducă în slava cerească. De fapt, Însuşi Mântuitorul ne-a spus că a venit pe pământ pentru a fi rob, spre a fi slujitorul tuturor, inversând în felul acesta piramida valorilor omeneşti. Dacă omul doreşte de regulă să ajungă întotdeauna sus, în vârful piramidei, ei bine, din punct de vedere duhovnicesc, Mântuitorul Hristos inversează valorile pentru ca noi să nu mai privim orgolioşi, mândri şi semeţi spre a domina şi stăpâni pe ceilalţi, ci dimpotrivă, să ne pogorâm în smerenie, pentru a-L căuta pe Hristos. Aşadar, pentru a-L căuta pe Mântuitorul Iisus este necesar să-L căutăm mai întâi pe Sfânta Cruce. De aceea spune Evanghelia de astăzi că El trebuie să guste moartea prin suferinţă pe cruce. Numai căutându-L pe Domnul, în primul rând prin crucea noastră, prin răbdarea a tot ceea ce presupune însuşirea crucii spre transformarea noastră interioară, spre purificarea sufletelor noastre, putem ajunge în Împărăţia Cerurilor.”
Mănăstirea Polovragi, pagini de istorie
Existenţa istorică a Mănăstirii Polovragi este legată de venirea Cuviosului Nicodim de la Tismana pe aceste meleaguri. A existat la început sub forma unei mănăstiri din lemn, care în timpul domnitorului Matei Basarab a fost înlocuită cu una din zid, ctitorită de familia boierului Danciu Pârâianu. Despre existenţa primei bisericuţe de lemn vorbeşte chiar Paul de Alep în jurnalul său de călătorie. El descrie felul cum a fost ridicată biserica de zid a mănăstirii, care a înconjurat vechiul locaş din lemn, ca nu cumva monahii să fie privaţi prea mult timp de cele sfinte. El aminteşte, de asemenea, în însemnările sale, cum schimnicii, retraşi în peşterile de pe Cheile Olteţului, coborau duminica pentru a participa la Sfânta Liturghie şi pentru a primi Sfânta Împărtăşanie în bisericuţa mănăstirii.
În decursul timpului, cinstitul aşezământ monahal a trecut prin mai multe etape de restaurare. Ultimele lucrări au fost încheiate în anul 2012, când biserica mănăstirii, închinată „Adormirii Maicii Domnului”, a fost resfinţită de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un numeros sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Lucrările şi întreaga grijă a înfrumuseţării sfântului locaş au fost purtate de maica stareţă Evghenia Vaida, laolaltă cu maicile şi surorile din obştea mănăstirii.
Sfinte Liturghii arhiereşti la Râmnic şi Bârza de Olt
În aceeaşi zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a făcut parte din soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi care a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a bisericii cu hramurile `Sfântul Ierarh Nicolae” şi `Sfânta Muceniţă Varvara” din Brad, judeţul Hunedoara, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la biserica din Parohia Bârza, judeţul Olt, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Biserica „Toţi Sfinţii” din Râmnicu Vâlcea.