„În vremea aceea Iisus era ziua în templu și învăța, iar noaptea, ieșind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor. Și tot poporul venea dis-de-dimineață la El în templu, ca să-L asculte. Iar
„Dumnezeu se îngrijește permanent de viața noastră”
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie duminică, 20 august, în Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni”, din cartierul craiovean Pelendava, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a datornicului nemilostiv, rânduită spre citire în această duminică.
Peste 200 de credincioşi au venit la rugăciune în cea de a 11-a Duminică de după Rusalii, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu în Parohia Pelendava, din Protopopiatul Craiova Sud, municipiul Craiova. Sfântul locaş este închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni, numărându-se în rândul bisericilor construite recent în Cetatea Băniei.
În cuvântul de învățătură, IPS Părinte a tâlcuit pericopa evanghelică despre „Pilda datornicului nemilostiv” (Mt. 18, 23-35). „În Evanghelia de astăzi am ascultat o parabolă rostită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos referitoare la iertare și la recunoştință. În primul rând, Mântuitorul a vrut să arate Sfinților Apostoli și iudeilor care erau de faţă felul în care trebuie să ne comportăm față de frații și de surorile noastre care ne greșesc și felul în care ei să se comporte față de noi, cei care greșim întotdeauna și avem datorii unii față de alții. În primul rând, îndatorirea și obligația noastră sunt îndreptate spre Dumnezeu. Noi am primit de la El tot ceea ce este în viața noastră: existența noastră, sănătatea noastră, bucuria noastră, zilele acestea pe care Dumnezeu ni le-a dat. Toate la un loc formează o adevărată comoară pe care Părintele Ceresc a investit-o în noi, ne-a arătat-o întotdeauna și ne-o dovedește cu prisosință în toate circumstanțele vieții noastre. Așa se face că noi, deși nu am contribuit cu nimic înaintea lui Dumnezeu, totuși beneficiem de această asistență a lui Dumnezeu, Providență a lui Dumnezeu, care permanent se îngrijește de viața noastră. Noi nici nu știm cum creștem și cum ne îndeplinim toate dorințele, ci numai Acela Care a rânduit ca noi să fim făcuți după un plan ceresc. Deci toți suntem cuprinși în planul lui Dumnezeu înainte de a ne naște, chiar înainte de creația lumii, pentru că Dumnezeu, în milostivirea Sa și în iubirea Sa de oameni, a vrut ca să aibă pe pământ oamenii cu care să stea de vorbă, cu care să colaboreze și în același timp cu care să împărtășească iubirea pe care El a sădit-o în sufletele noastre. În primul rând, trebuie să știm că Preasfânta Treime este iubire, și întotdeauna Persoanele Preasfintei Treimi se iubesc cu o iubire negrăită, iar această iubire se împărtășește și oamenilor, și lumii, ca lumea să poată să se întoarcă către Dumnezeu cu iubire”, a arătat Mitropolitul Olteniei.