„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Educaţia religioasă: valori, exigenţe, finalităţi”
Profesori universitari, cercetători, specialişti în pedagogie, drept sau sociologie din ţară şi din străinătate au poposit în perioada 3-4 noiembrie la Craiova pentru a lua parte la lucrările Conferinţei internaţionale „Paradigma creştină a unei Europe unite. Educaţia religioasă: valori, exigenţe, finalităţi”. Activitatea face parte din rândul manifestărilor organizate sub genericul „Zilele spirituale ale oraşului Craiova”.
Pleiada activităţilor cultural-religioase, organizate la Craiova în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie, sub genericul „Zilele spirituale ale oraşului”, a fost completată de conferinţa internaţională cu tema „Paradigma creştină a unei Europe unite. Educaţia religioasă: valori, exigenţe, finalităţi”. În acest sens, vreme de două zile, specialişti în domeniul pedagogiei creştine şi nu numai au luat parte la lucrările întâlnirii, împărtăşind idei şi impresii cu privire la statutul orei de religie în şcoală. În realizarea acestui demers şi-au dat mâna: Arhiepiscopia Craiovei, Facultatea de Teologie din Craiova, Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” şi Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic, din cadrul Universităţii craiovene. Manifestarea academică a început la primele ore ale dimineţii, în aula Centrului de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova. În deschidere, au fost rostite ectenii şi rugăciuni pentru victimele incendiului din barul bucureştean Colectiv. Ca invitaţi de onoare, au participat: Preasfinţiţii Episcopi Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, şi Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, prof. univ. dr. Geo Leonardo Mănescu, Mihail Genoiu, viceprimarul municipiului Craiova, prof. Silvia Cârţu, preşedinte al APOR Craiova, conf. Gabriela Rusu Păsărin, şi prof. Ion Işfan, inspector general al ISJ Gorj.
Educaţia religioasă, un bun pe care trebuie să-l păstrăm
În deschidere a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova. IPS Părinte Irineu a salutat mai întâi iniţiativa organizatorilor, arătând totodată importanţa educaţiei religioase pentru Biserică şi societate. „Această pregătire şi formare pedagogică este înscrisă în viaţa noastră şi se află imprimată în codul nostru ontologic. Omul creşte fizic şi intelectual odată cu vârsta, însă el trebuie să crească şi spiritual. Aceasta înseamnă a te îmbogăţi de tot ceea ce lumea a acumulat în decursul timpului şi a aduna înlăuntru cele mai alese valori pe care Dumnezeu le-a lăsat şi alţii au experimentat. Nu trebuie să uităm faptul că suntem în planul lui Dumnezeu din veşnicie. El şi numai El ştie ce vom face şi când vom face, ce vom realiza şi când vom împlini cele pe care El ne-a dăruit să le facem în această viaţă. Întrucât El este Bunătatea prin excelenţă, sălăşluiesc în noi premisele unei educaţii şi ale unei creşteri. În acest context, idealul omului credincios este sfântul, cel care a fost consacrat de Dumnezeu. Prin urmare, educaţia religioasă este un bun pe care noi trebuie să-l păstrăm şi să-l aprofundăm. Îl aşezăm cu sfinţenie în sufletul copiilor noştri, a tinerilor, pentru ca ei să aleagă tot ceea ce este mai bun şi tot ceea ce este mai curat”, a spus IPS Părinte Irineu.
În contextul deschiderii evenimentului, IPS Părinte Mitropolit a acordat o gramată arhierească de mulţumire prof. Ion Işfan, inspector general în cadrul ISJ Gorj, pentru susţinerea arătată orei de religie în decursul procesului de depunere a adeziunilor scrise.
Expoziţii de pictură şi fotografie
În cadrul manifestării academice, a fost vernisată expoziţia de pictură „Faptele bune prin culoare”, în cadrul sălii muzeale a Centrului de restaurare. Expoziţia cuprinde tablouri cu tematică diversă, realizate de copii cu deficienţe de auz şi vorbire la Liceul „Beethoven” din Craiova şi de la Şcoala Specială „Sfântul Vasile cel Mare”, alături de elevii liceelor de arte din eparhie şi de studenţii Secţiei de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Craiova. De asemenea, invitaţii au putut admira şi lucrările fotografice ale expoziţiei tematice „Oltenia, vatră de cultură şi spiritualitate ortodoxă”, aşezate pentru câteva ceasuri în curtea centrului de restaurare.
Invitați de seamă din ţară şi de peste hotare
Pe parcursul celor două zile au susţinut referate: prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, de la Facultatea de Drept din Bucureşti, conf. univ. dr. Vasile Timiş, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe Sociale din Cluj, prof. univ. dr. Emil Traytchev Stoyanov, de la Facultatea de Teologie din Bulgaria, lect. univ. dr. Andrian Alexandrov, lect. univ. dr. Ekaterina Damjanova, de la Facultatea de Teologie din Bulgaria, pr. lect. univ. dr. Vasila Creţu, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, lect. univ. dr. Dorin Opriş, judecătorul Cristian Iliescu, conf. univ. dr. Adrian Marian Roșan, şi dr. Marian Pădure, din cadrul Departamentului de Psihopedagogie Specială - Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Psihopedagogie Specială, precum şi numeroşi profesori şi cercetători de la Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din Craiova şi de la Facultatea de Teologie din Craiova.