„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Elevii Seminarului Teologic din Craiova, în pelerinaj
În perioada 10-11 noiembrie, cu ajutorul și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul”, din Craiova, au avut parte de un deosebit pelerinaj. Sub directa coordonare a directorului seminarului, diac. Ionuț Pătularu, plecarea a avut loc la primele ore ale dimineții, sâmbătă, 10 noiembrie, iar primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Curtea de Argeș, ridicată în vremea domnitorului Neagoe Basarab (1512-1517). Aici tinerii au avut ocazia să vadă necropolele familiei regale, precum și locul unde a fost înmormântat regele Mihai I al României.
În continuare, traseul a avut în vedere oprirea la Mausoleul de la Mateiaș sau Mausoleul Eroilor, ridicat între anii 1928-1935, în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Aici elevii, alături de profesori, au intonat câteva strofe din imnul național. În drum spre Mănăstirea Sâmbăta de Sus, s-a făcut o oprire pentru a vizita Castelul Bran, de lângă Brașov, care funcționează astăzi în regim de muzeu.
Elevii seminariști au fost cazați în seara de sâmbătă în spațiile de cazare ale Mănăstirii Sâmbăta de Sus. Vechiul așezământ monastic transilvănean, ridicat în anul 1657, este cunoscut și sub denumirea de Mănăstirea Brâncoveanu (de la Sâmbăta de Sus). Aici a fost stareț pentru o perioadă de câțiva ani părintele Arsenie Boca. Tot aici a viețuit și este înmormântat cunoscutul părinte Teofil Părăian.
În biserica mare a mănăstirii, duminică, 11 noiembrie, preoților slujitori la Sfânta Liturghie li s-au alăturat și părintele Ionuț Pătularu, directorul seminarului, și pr. Cristin Sperlea. Răspunsurile de la strană au fost date de către corul seminarului din Craiova, dirijat de prof. Victor Șapcă. Mulțumind pentru buna găzduire, pelerinajul a continuat cu vizitarea altor două obiective culturale, anume Castelul de lut al zânelor și Muzeul Astra de lângă Sibiu. Întoarcerea seminariștilor în Cetatea Craiovei s-a făcut în după-amiaza zilei de 11 noiembrie.