„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Eveniment academic de anvergură la Craiova
Instituţiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) din ţară s-au întrunit în conferinţă de lucru, la Craiova, în perioada 21-22 septembrie. Activitatea academică a fost găzduită de Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare, din Str. Brestei nr. 24.
Universitatea din Craiova a organizat în perioada 21-22 septembrie prima Conferinţă Naţională a Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat. Deschiderea oficială a avut loc joi, 21 septembrie, la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie Ortodoxă. La eveniment au participat reprezentanţi de seamă (rectori, directori IOSUD, directori de şcoli doctorale) de la mai mult de 40 de universităţi din ţară, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale. În calitate de director al IOSUD Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a luat parte la întreaga activitate, transmiţând distinşilor oaspeţi un cuvânt de binecuvântare.
„O şcoală doctorală se identifică prin cercetare, prin ştiinţă, prin cunoaştere”
La deschiderea evenimentului au luat parte mai mulţi reprezentanţi din partea Universităţii din Craiova, precum prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul instituţiei academice; din partea oficialităţilor locale Mihail Genoiu, primarul Craiovei, şi reprezentanţi din partea altor instituţii academice de prestigiu din ţară. „Este o deosebită plăcere să vă primim în casa noastră, nu neapărat în calitate de Mitropolit al Olteniei, ci de director al CSUD din Craiova. Spun acest lucru pentru că, de la preluarea mandatului de rector a domnului Cezar Spînu, ne-am angajat cu toţii să realizăm câte ceva în universitatea noastră. Drept care, am dorit să realizăm, anul acesta, la 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Craiova, prima întrunire de acest gen. Este un prilej deosebit pentru noi şi, în acelaşi timp, foarte util, pentru că veţi afla din referatele acestei conferinţe lucruri importante şi inedite, unele pe care le ştiţi, altele pe care le vom dezbate şi le vom aprofunda, fiind foarte necesare pentru şcoala doctorală din ţară. În primul rând, o şcoală doctorală se identifică prin cercetare, prin ştiinţă, prin cunoaştere, printr-o promovare a valorilor, drept care, am dorit dintotdeauna şi dorim ca ea să aibă un ecou atât în ţară, cât şi în străinătate. Se ştie de altfel că şcoala doctorală este cea mai expusă în societatea noastră. Avem nevoie ca vocea dumneavoastră, şi împreună, vocea noastră, a tuturor, să aibă o rezonanţă puternică în societatea noastră, şi orice teză de doctorat să fie o bucurie pentru toţi românii. De aceea, noi mulţumim foarte mult pentru că aţi acceptat invitaţia noastră şi sperăm să ne ajute Dumnezeu să găsim soluţiile cele mai bune printr-o evidenţiere a şcolilor doctorale din universităţile dumneavoastră”, a subliniat IPS Irineu.
Sprijin acordat cercetării aplicative şi cercetării fundamentale
La rândul său, rectorul UCV, Cezar Spînu, a spus că „Universitatea din Craiova îşi onorează tradiţia şi menirea, obiectivul european de consolidare a triunghiului cunoaşterii, adică a legăturilor dintre educaţie, cercetare şi mediul socioeconomic. Exigenţa depăşirii limitelor, iniţiativa, creativitatea sunt valori pe care comunitatea noastră academică le transmite către societate. Strategia Universităţii din Craiova în domeniul cercetării ştiinţifice este fundamentată pe doi piloni la fel de importanţi: sprijinirea cercetării aplicative, care poate genera resurse financiare prin implicarea noastră în rezolvarea unor probleme concrete ale mediului socioeconomic, dar şi încurajarea cercetării fundamentale ca bază a creşterii performanţei. La nivel intern, am creat programe de sprijinire în egală măsură a cercetării aplicative şi a cercetării fundamentale”.
70 de ani de învăţământ universitar la Craiova
Prof. Ioan Ştefan Groza, director în Ministerul Educaţiei Naţionale, a felicitat demersul Universităţii din Craiova şi a apreciat activitatea instituţiei de învăţământ superior. „Universitatea din Craiova corespunde, din punctul de vedere al calităţii, cu vârsta pe care o are, 70 de ani de la înfiinţare. Să cinsteşti 70 de ani de existenţă şi să dai prilejul tuturor factorilor de decizie, celor care slujesc ciclul trei de studii, studii universitare de doctorat, constituie o întâmplare fericită, pe de o parte, iar pe de altă parte, un angajament foarte serios”, a afirmat prof. Ioan Ştefan Groza, director în Ministerul Educaţiei Naţionale. La rândul său, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a subliniat faptul că autorităţile locale sprijină învăţământul şi că în continuare vor manifesta deschidere pentru acţiunile pe care le va întreprinde conducerea Universităţii. „În calitatea mea de reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Craiova şi de primar, vreau să vă transmit faptul că suntem onoraţi să fim gazda acestei conferinţe, să avem invitată în oraş elita învăţământului universitar din ţara românească. Suntem în permanenţă alături de tot ceea ce înseamnă învăţământ, de tot ce înseamnă inovaţie şi avem o colaborare perfectă cu Universitatea din Craiova. Autorităţile locale au o deschidere în mod permanent şi vreau să felicit în mod anticipat pe această cale Universitatea din Craiova pentru apropiata împlinire a celor 70 de ani de existență. Vom fi alături de dumneavoastră!”, a declarat primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu.
Pe parcursul întregii întâlniri au fost dezbătute probleme de mare interes pentru ciclul al treilea de învăţământ universitar: cercetarea doctorală a conducătorilor de doctorat, dar şi a studenţilor doctoranzi, vizibilitatea naţională şi internaţională, legislaţia actuală de acreditare şi reacreditare a domeniilor de doctorat şi a şcolilor doctorale, legislaţia privind obţinerea atestatului de abilitare şi a calităţii de conducător de doctorat, armonizarea relaţiei dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Instituţiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat.