În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Eveniment academic în Cetatea Severinului
Episcopia Severinului şi Strehaiei a desfășurat în perioada 30 mai - 1 iunie 2016 Simpozionul internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”. Ajuns la cea de-a IX-a ediţie, evenimentul cultural-științific este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi coordonat de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.
La Centrul cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei s-au întâlnit, timp de trei zile, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, cadre didactice din învățământul universitar național și de peste hotare. Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului a avut loc luni, 30 mai, și a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin. Înainte de susținerea comunicărilor, la Centrul cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” s-a oficiat o slujbă de Te Deum.
„Simpozioanele ne adună împreună în comuniune”
În cuvântul de deschidere, Preasfințitul Părinte Nicodim a adresat celor prezenți un cuvânt de întâmpinare. „Este o mare bucurie pentru noi să primim aici, în Cetatea Severinului, ierarhi, profesori universitari din multe centre universitare din ţară şi de la câteva din străinătate, care ne aduc în dar preocupările lor permanente în cercetarea academică. Simpozioanele ne adună împreună, în comuniune, de aceea sunt folositoare atât pentru minte, cât şi pentru suflet.”
Comunicările tematice susținute vor fi publicate într-un volum omagial. La simpozion au participat ierarhi ai Bisericii noastre: IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Părinte Daniil, Episcop-locţiitor al Episcopiei Daciei Felix, PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Simpozionul „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate” este prilejuit de declararea anului 2016 ca `An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox~ şi `An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”.
A III-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Patrologie
Tot acum a fost organizată şi a III-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Patrologie, la care au participat, ca şi la precedentele ediţii, profesori universitari din Grecia, Serbia şi Bulgaria. Pentru orice creştin, studierea vieţii şi a operelor Sfinţilor Părinţi ar trebui să fie un deziderat important, întrucât, într-o lume atinsă puternic de întunecimea păcatului, modelul autentic al Părinţilor reprezintă cu adevărat un reazem duhovnicesc puternic. Cu atât mai mult pentru tânăra generaţie, aplecarea spre studiul patristic o ajută să iasă din mreaja păcatului şi să fie luminată de o învăţătură sfântă. Dialogul, purtat la nivel ştiinţific şi academic, creează, după cum afirma PS Părinte Episcop Nicodim, „o comuniune şi o mai bună cunoaştere între specialiştii de patrologie, cu dorinţa ca duhul patristic al sfinţeniei şi înţelepciunii care există în operele Sfinţilor Părinţi să se reverse între creştini”. De altfel, prin lucrările simpozionului se dorește revigorarea trăirii creştinismului autentic, în lumina operei didactice a Sfinţilor Părinţi şi scriitori ai Bisericii noastre.
Arhim. Nicolae Ioannidis, de la facultatea din Atena, a prezentat comunicarea „Educația bizantină la Niceea în secolul al XIII-lea”, arătând că, „odinioară, în Balcani, modelul de educaţie al tineretului era centrat pe viaţa Bisericii, însă, odată cu perioada iluministă, lucrurile s-au schimbat radical”.
Toate comunicările vor fi publicate ulterior într-un volum de specialitate, editat de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.