„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Eveniment festiv pentru seminariştii olteni
Elevii seminarişti din Craiova şi Râmnicu Vâlcea au încheiat anul şcolar 2018-2019. Evenimentele festive, desfăşurate în Cetatea Băniei, la vechea vatră monahală de la Coşuna, s-au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu şi a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care au înmânat premiile elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură.
Vineri, 14 iunie, în prezența IPS Părinte Mitropolit Irineu și a PS Părinte Nicodim, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” a organizat serbarea de sfârşit de an școlar 2018-2019. În deschidere, arhid. Ionuț-Adrian Pătularu, directorul seminarului, a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu pentru tot sprijinul acordat în timpul anului școlar. De asemenea, a adresat un cuvânt de mulțumire și pentru Inspectoratul Școlar Județean Dolj, reprezentat de doamna prof. dr. Iuliana Gheorghe, inspector de religie în cadrul ISJ Dolj, părinților protoierei pentru promovarea în rândul parohiilor a acestei școli teologice, dar și părinților pentru încrederea acordată în vederea formării tinerilor elevi: „Suntem încărcați de o emoție aparte. De fiecare dată când anul școlar se încheie, adunăm roadele, recolta. Și anul acesta la seminar a fost un an bogat în rezultate deosebite. Aș dori să mulțumesc colegilor mei, profesori ai seminarului, pentru faptul că în fiecare zi s-au dăruit și i-au pregătit pe elevii noștri cu devoțiune”.
Momente de aleasă bucurie
În cuvântul de felicitare și binecuvântare adresat elevilor seminarişti la finele manifestării festive, IPS Irineu a vorbit despre darul lui Dumnezeu de a fi elev seminarist. „La sfârșitul fiecărui an de studiu, o generație ne părăsește pentru a merge mai departe la facultate. Trăim aceste momente cu bucurie aleasă. Altfel spus, sfârșitul fiecărui an școlar este o bucurie pentru cei care rămân aici și păstrează flacăra credinței, lângă această sfântă mănăstire, dar și o bucurie pentru cei care pleacă. Seminarul trăiește întotdeauna prin cei care sunt aici, dar și din amintirile istoriei”, a spus Mitropolitul Olteniei.
De asemenea, IPS Părinte Mitropolit a urat mult succes elevilor seminariști care urmează să susțină examenul de bacalaureat, dar și vacanță cu mult spor intelectual și duhovnicesc celor care se vor întoarce în luna septembrie pentru un nou an școlar: „Vă dorim o vacanță plăcută celor care veți continua studiile la seminar. Pentru cei care ați absolvit, vă dorim examene reușite și binecuvântate. Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă dea sănătate și mult folos sufletesc”.
Imediat după aceste momente, a urmat decernarea diplomelor pentru elevii cu rezultate deosebite la învățătură, alături de premiile în cărți din partea Arhiepiscopiei Craiovei. De asemenea, tot la acest moment festiv au fost invitați pe scenă elevii care au participat la diferite concursuri județene, interjudețene, la olimpiadele școlare, dar și la concursurile de muzică, unde seminarul a fost reprezentat cu cinste de către corul Seminarului Teologic din Craiova, dirijat de prof. dr. Victor Șapcă.
La final, toți cei prezenți au luat parte la poza de grup ca amintire pentru această zi de premiere a elevilor seminariști.
Festivitatea de premiere a seminariştilor râmniceni
Absolvenții claselor de Teologie și Științe sociale ale Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea au participat la finele săptămânii trecute la festivitatea de premiere prilejuită de sfârșitul anului școlar.
Manifestarea a început cu slujba de Te Deum, săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea de un sobor de preoți, condus de pr. Ștefan Zară, consilier al Sectorului cultural și comunicații media și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Râmnicu Vâlcea. Din soborul slujitorilor a făcut parte pr. Alexandru Cristian Bănuță, consilier al Sectorului învățământ și activități cu tineretul, alături de părinții profesori ai Seminarului Teologic. La acest eveniment au luat parte și cadre didactice, eleve și elevi, însoțiți de părinți și apropiați.
După slujba de Te Deum, părintele director Ștefan Zară a rostit un cuvânt festiv. „Sfârșitul de an școlar trebuie să fie pentru noi un moment de introspecție, în care trebuie să medităm la ce am făcut bun în anul școlar care a trecut, ce puteam să facem, ce nu am împlinit și, mai ales, ce vom face de acum înainte. Unii dintre voi au absolvit primul an, alții vă luați astăzi rămas-bun de la Seminarul Teologic «Sfântul Nicolae», însă, în orice an ați fi, trebuie să încercați să luați pildă de la Sfântul Apostol Pavel, care ne îndeamnă ca toți, și elevi, și profesori, să alergăm spre a dobândi Împărăția lui Dumnezeu, să ne străduim spre a lua cununa din mâna Mântuitorului, nu lauri ce se veștejesc. A fost un an cu multe împliniri și realizări pentru Seminarul Teologic, însă niciodată să nu fim mulțumiți cu ceea ce facem, pentru că mai avem multe de învățat și de zidit în viața noastră, atât noi, profesorii, cât și dumneavoastră, elevii. Să încercăm să nu gândim doar intelectual ceea ce avem de făcut pe viitor, ci să căutăm cu precădere formarea noastră duhovnicească; să vedem cât bine am făcut prin modul nostru de a viețui, ca seminariști, celor de lângă noi. S-a văzut Hristos în spatele faptelor noastre în anul sau anii în care am învățat la seminar sau ne-am afirmat doar pe noi, în chip egoist, cultivând doar cele ale intelectului? De aceea, să căutăm în toată lucrarea a vedea care este misiunea noastră de împlinit, și anume de a-L vesti pe Hristos Domnul în societatea în care trăim. De aceea, fie că suntem acasă, în familie, în vacanță, să se vadă prin modul nostru de viețuire că Hristos este Cel Care ne cârmuiește și stăpânește viața, precum rostim în rugăciunea Sfântului Efrem Sirul «Doamne și Stăpânul vieții mele». Teologi fiind, să trăim în lume în așa fel încât să nu mințim când spunem, precum Sfântul Apostol Pavel, «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine». Spune un părinte al Bisericii noastre, Evagrie Ponticul, că teolog este cel care se roagă. Să vedem dacă viața noastră de seminariști a fost una de rugăciune, iar dacă nu a fost, atunci nădăjduim că, începând cu clipa de față, ne vom apropia tot mai mult de Dumnezeu, până când Duhul Sfânt Îl va face prezent, cu adevărat, pe Hristos Domnul în inima noastră. Nu contează dacă am avut medie de premiu sau nu, dacă am fost primul sau ultimul din clasă, ci contează dacă într-adevăr trăim în Dumnezeu și Dumnezeu trăiește în noi”.
Festivitatea de premiere a avut loc în Sala „Iosif Episcopul” a Centrului eparhial, în cadrul căreia au fost oferite diplome și daruri elevilor merituoși care au obținut rezultate bune la olimpiadele naționale și pe parcursul anului școlar.