„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Evenimente de Ziua Independenţei la Craiova şi Râmnic
Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei au fost sărbătorite la Craiova printr-un ceremonial militar-religios care a avut loc luni, 9 mai, la Monumentul Independenţei din municipiu. Evenimentul a debutat cu săvârşirea unei slujbe religioase de către preoţii militari ai Garnizoanei Craiova, întru pomenirea ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi deportări, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti. După alocuţiunile rostite de oficialităţi au urmat depuneri de coroane de flori din partea autorităţilor publice locale, a instituţiilor din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică, alte instituţii publice, partide politice etc. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, în acordurile muzicii militare conduse de locotenent-colonelul Florin Enache.
La Râmnicu Vâlcea, evenimentul comemorativ a debutat pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului, unde, după ce au fost intonate Imnul Naţional al României şi cel al Uniunii Europene, în cadrul unei ceremonii militare, au fost arborate drapelul României şi cel al Uniunii Europene.
Cu prilejul acestei zile însemnate, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a rostit un cuvânt de binecuvântare. „Ziua Independenței de Stat a României este un prilej să mărturisim identitatea și demnitatea poporului nostru și să arătăm, cu timp și fără timp, că valorile noastre naționale sunt perene. Anul acesta, 2016, fiind declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, vine să întărească necesitatea creșterii copiilor noștri atât spre dobândirea Împărăției lui Dumnezeu, cât și spre educarea acestora drept cetățeni de nădejde ai neamului nostru românesc, care înțeleg să apere și să promoveze valorile tradiționale.
Viitorul nostru ca neam și bunăstarea copiilor noștri depind de felul în care vom ști să prețuim unitatea noastră. Dacă vrem cu adevărat să îi cinstim, prin sărbători ca acestea, pe cei care au realizat, prin jertfa lor, independența de stat a României, atunci să fim demni și să le urmăm exemplul. Biserica Ortodoxă Română îi cinstește nu doar pe eroii care au luptat pentru independența statului român, ci și pe cei care s-au jertfit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fixând ca dată de pomenire a acestora sărbătoarea Înălțării Domnului”, a spus IPS Varsanufie.