„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l
Evenimente dedicate Marii Uniri la Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea
Săptămâna aceasta se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment ce a reprezentat un moment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu Marea Unire a tuturor românilor de la 1 Decembrie. Cu acest prilej, au fost organizate evenimente festive, științifice și culturale, la instituțiile administrative, de cultură și învățământ din județul Vâlcea. La Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea a avut loc Ședința festivă la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Florian Marin, prefectul județului Vâlcea, Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea, domnul Mircea Gutău, primarul municipiului Râmnicu-Vâlcea, împreună cu membrii Consiliului local, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și învățământ din județ.
Prezent la eveniment, IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie a adresat mesajul intitulat „Unirea Basarabiei cu România, un ideal pe care nu trebuie să-l părăsim”, precizând faptul că „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2018 drept Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, având în vedere că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea acestui ideal spre care a năzuit poporul român de veacuri.
Sărbătorim în acest an, 2018, împlinirea Centenarului de la înfăptuirea Unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Regatul României, în anul 1918, după încheierea Primului Război Mondial. Intrarea României în această conflagrație mondială (4/17 august 1916) a urmărit, de fapt, întregirea neamului românesc și făurirea statului național unitar. Astfel, acesta este cel mai potrivit moment pentru a recunoaște unitatea neamului românesc în cursul istoriei ca și consecință a identității spirituale creștine a poporului nostru. Acest moment din istoria neamului românesc reprezintă un moment binecuvântat pentru noi toți de a-I aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a făcut, și anume acela de a ne dărui libertatea și unitatea națională”.
După încheierea ședinței, IPS Părinte Varsanufie a participat la manifestările organizate la Arhivele Statului, Direcția Județeană Vâlcea, eveniment la care au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor administrative și de cultură.