„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Evenimente duhovniceşti în Cetatea Râmnicului
În perioada 28 aprilie - 30 aprilie, credincioşii din Arhiepiscopia Râmnicului sunt aşteptaţi să ia parte la evenimentele dedicate hramului Catedralei chiriarhale. Evenimentele sunt organizate în cinstea zilelor de 28 aprilie - 5 mai 2012, când moaștele Sfântului Calinic de la Cernica au poposit în mai multe locuri din Mitropolia Olteniei.
La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, la hramul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, în perioada 29 aprilie - 30 aprilie, vor fi aduse la Râmnicu-Vâlcea moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Antiohiei, ocrotitorul de farmece și vrăji. Prezenţa sfintelor odoare în Cetatea Râmnicului este aşteptată de mulţime de credincioşi, care sunt aşteptaţi să aducă cinstire sfântului. Mâna cea dreaptă a Sfântului Ciprian se află așezată spre închinare în Biserica „Sfântul Ciprian”-Zlătari din București. La aceste sfinte moaște, mulțime de creștini de-a lungul timpului s-au bucurat de minuni: vindecări, izbăviri de patimi, dobândirea de pace și liniște în familie etc. Racla cu moaştele sfântului va fi adusă de la Bucureşti de o delegație patriarhală, care va sosi la Râmnicu-Vâlcea sâmbătă, 29 aprilie.
Evenimente duhovniceşti
Programul duhovnicesc dedicat aducerii moaştelor Sfântului Calinic de la Cernica în Mitropolia Olteniei va începe de vineri, 28 aprilie, când protopsaltul Bogdan Marin va susține Concertul de cântări bizantine „Astăzi toate s-au umplut de lumină!”. Evenimentul va avea loc în Catedrala Arhiepiscopală, începând cu ora 17:00. A doua zi, sâmbătă, 29 aprilie, la ora 16:00, IPS Părinte Varsanufie va întâmpina în fața Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea delegația patriarhală care însoțește moaștele Sfântului Ciprian, Episcopul Antiohiei, aduse de la Biserica „Sfântul Ciprian”-Zlătari din București. În continuare, va avea loc procesiunea „Calea Sfinților” pe următorul traseu: Parcul Teatrului Municipal - Bulevardul Tudor Vladimirescu - Biserica „Buna Vestire” - Bulevardul Calea lui Traian - Biserica „Toți Sfinții” - Strada Arhiepiscopiei - Catedrala Arhiepiscopală. De la ora 17:30, în Catedrala Arhiepiscopală va fi săvârșită slujba de priveghere la sărbătoarea hramului. Duminică, 30 aprilie, începând cu ora 9:00, un sobor de arhierei vor săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Ierarh Calinic”.
Din viaţa Sfântului Ciprian, Episcopul Antiohiei
Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, prăznuit în Biserica Ortodoxă la data de 2 octombrie, era originar din Antiohia Pisidiei şi a trăit în vremea împăratului Deciu (pe la anul 250). Făcând parte dintr-o familie înstărită, a devenit filosof şi vrăjitor cumplit. A fost câştigat la credinţa cea întru Hristos de către o fecioară creștină, Iustina, fiind şi ea din Antiohia, care toate lucrările lui demonice ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat.
Era atunci în acea cetate un tânăr, pe nume Aglaid, fiu de părinţi bogaţi, vieţuind cu desfătare întru deşertăciunea lumii acesteia. Şi acesta, într-o vreme oarecare, a văzut-o pe Iustina fecioara mergând la biserică şi s-a minunat de frumuseţea ei. Iar diavolul a pus gând rău în inima lui asupra ei şi, aprinzându-se de dorul ei, Aglaid a început a se gândi în toate chipurile, înşelând-o, să aducă pe fecioara cea curată a lui Hristos întru necurăţia cea gândită de dânsul. Neajungându-şi scopul, a venit la Ciprian; iar acesta, de trei ori trimiţând prin vrăjitoriile sale demonii către tânără, n-a izbutit nimic. Astfel, după ce a cunoscut că meşteşugul său este neputincios, s-a botezat şi, arzând vrăjitoreştile sale cărţi, a crezut în Domnul. Apoi a fost făcut episcop şi, pe mulţi povăţuindu-i la credinţa lui Hristos, a fost prins de către stăpânitorul cetății. Şi după numeroase chinuri la care i-a supus atât pe Episcopul Ciprian, cât și pe Iustina fecioara, i-a trimis la Nicomidia, unde li s-au tăiat capetele, la 2 octombrie din anul 304. Încă din secolul al IV-lea, în Biserică, Sfântul Ciprian a fost cinstit ca izbăvitor de vrăji, blesteme și de toată lucrarea diavolească.