„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Evenimente duhovniceşti şi culturale în Cetatea Băniei
Cetatea Băniei a găzduit în această săptămână mai multe evenimente duhovniceşti şi cultural-educative. Între cele mai importante s-au numărat hramurile bisericilor: „Sfântul Nectarie” din Branişte-Dolj, „Sfântul Mina” şi „Postelnicu Fir” din Craiova. La acestea s-au adăugat festivitatea de final a proiectului „Stop abandonului școlar!”,
derulat de Asociația EduLife Craiova, şi „Ziua veteranilor din teatrele de operaţii”.
În continuarea activităţilor organizate în contextul „Zilelor spirituale ale oraşului Craiova", credincioşii din Cetatea Băniei au participat la mai multe evenimente duhovniceşti şi culturale. Începând de luni, 9 noiembrie, când a fost serbat Sfântul Nectarie, hramul bisericii din Parohia Branişte, judeţul Dolj, şi până joi, 12 noiembrie, de hramul Bisericii „Postelnicu Fir” din Craiova, rugăciunea a marcat paşii pelerinilor din sfintele locaşuri. Astfel, de hramul Bisericii „Sfântul Mina” din Craiova, prăznuit miercuri, 11 noiembrie, credincioşii craioveni s-au închinat la moaştele Sfântului Mina, care se află în sfântul locaş, la moaştele Sfântului Nectarie de la Eghina, ale Sfântului Efrem cel Nou, ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi ale Sfintei Ecaterina, care au fost aduse de la Biserica „Mihai Vodă” din Bucureşti. La aceste frumoase bucurii duhovniceşti trăite de credincioşii păstoriţi de preotul paroh Ştefan Nardin s-a adăugat şi cea a prezenţei Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la Altarul sfântului locaş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre jertfa, viaţa curată şi credinţa Sfântului Mina, subliniind faptul că sfântul mucenic este un model pe care orice creştin trebuie să-l urmeze dacă doreşte să moştenească Împărăţia cerurilor. Sfintele odoare au rămas până miercuri, 11 noiembrie, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Din ajunul prăznuirii Sfântului Ioan cel Milostiv, miercuri seară, sfintele moaşte au fost aşezate spre cinstire la Biserica „Postelnicu Fir” din Craiova. Aici credincioşii au putut cinsti deopotrivă veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse de la Biserica „Sfântul Nicolae” - Brânduşa din Craiova, precum şi mâna Sfântului Ioan cel Milostiv, adăpostită în sfântul locaş. Rânduiala liturgică în cinstea Sfântului Ioan cel Milostiv a început la „Postelnicu Fir” de miercuri seara, prin slujba Vecerniei cu Litie, continuând a doua zi, joi, 12 noiembrie, prin oficierea Utreniei şi a Sfintei Liturghii arhiereşti, enoriaşii bucurându-se de prezenţa şi binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Proiectul „Stop abandonului școlar!”, la final
Finalizarea proiectului „Stop abandonului școlar!”, derulat de Asociația EduLife Craiova în parteneriat cu Școala Gimnazială Filiași, Școala Gimnazială Sadova, Școala Gimnazială Nr. 7 Petroșani și Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni, a fost marcată în această săptămână printr-o conferință de presă. La eveniment au participat reprezentanți ai Asociației EduLife Craiova, ai partenerilor, cât și reprezentanți ai comunității locale. Obiectivul general al proiectului a constat în reducerea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii din regiunea Sud -Vest Oltenia şi regiunea Vest prin creşterea numărului de elevi şi tineri menținuţi şi reintegraţi în sistemul educaţional.
Ziua veteranilor din teatrele de operaţii, sărbătorită la Craiova
Miercuri, 11 noiembrie, în ţara noastră a fost sărbătorită Ziua veteranilor din teatrele de operaţii, o recunoaştere a meritelor militarilor participanţi la acţiuni militare. La Craiova, Brigada 2 Infanterie „Rovine” a organizat cu acest prilej evenimente comemorative la mormintele militarilor care au căzut la datorie în misiuni din afara ţării. Astfel, la cimitirele Sineasca şi Ungureni din Craiova şi la cimitirul din oraşul Rovinari, judeţul Gorj, au avut loc ceremoniale militar-religioase. Preoţii militari ai Garnizoanei Craiova au săvârşit slujbe de pomenire a militarilor plecaţi la cele veşnice, au fost rostite alocuţiuni prin care s-a evocat spiritul de jertfă şi eroism al acestor tineri ostaşi şi au fost depuse coroane de flori la mormintele lor.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă spre comemorare pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie primul militar în teatrul de operaţii din Afganistan. România se alătură astfel Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii şi altor state din Europa, care la 11 noiembrie îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.