„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Evenimente editoriale la Craiova
Ultima zi dedicată Simpozionului naţional „Familia şi provocările ei actuale”, joi, 4 mai, a fost marcată de două evenimente editoriale de înaltă ţinută academică. Este vorba despre lansarea cărţii „Între cruce şi Înviere: file din istoria recentă a monahismului românesc”, semnată de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi de volumul de studii „Paradigma creştină a unei Europe unite. Educaţia religioasă: valenţe, exigenţe, finalităţi”, ambele publicate la Editura Mitropolia Olteniei.
Vreme de trei zile, în perioada 2-4 mai, Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare din strada Brestei nr. 24, Craiova, a găzduit lucrările Simpozionului naţional „Familia şi provocările ei actuale”. Luările de cuvânt au îmbrăcat o paletă diversificată de domenii, de la sociologie la drept, de la pedagogie la istorie şi teologie. Fiecare invitat a purtat cu sine argumentele propriei apologii asupra rolului şi importanţei păstrării valorilor de căpătâi ale familiei creştine.
„Între cruce şi Înviere: file din istoria recentă a monahismului românesc”
În ultima zi a întâlnirii, organizatorii au programat două evenimente editoriale notabile. Este vorba despre două lansări de carte. Prima dintre ele, cu titlul „Între cruce şi Înviere: file din istoria recentă a monahismului românesc”, aparţine PS Părinte Emilian Lovişteanul, care a fost prezent la eveniment. Lucrarea cuprinde o bogată colecţie de interviuri realizate de PS Părinte Emilian, însumând o veritabilă mărturisire de credinţă, desprinsă de pe buzele monahilor care au suferit în vremea prigoanei comuniste. „Volumul cuprinde în special mărturiile unor monahi şi monahii care, în 1959, din cauza unei legi comuniste au trebuit să părăsească mănăstirile. În 2009, aflându-mă la Iaşi cu slujirea, am mers la câteva mănăstiri, împlinindu-se atunci 50 de ani de la acest decret, unde mai erau monahi şi monahii care au trăit acele momente grele. Am întâlnit multe măicuţe şi mulţi părinţi care au dat mărturie despre acele clipe grele pe care le-au trăit. Toate laolaltă sunt mărturii care ne pot încuraja şi ne pot îndemna să nu ne mai plângem de greutăţile pe care le parcurgem astăzi în mănăstire sau în lume. Toate aceste interviuri însumează informaţii care nu se găsesc în arhive... Persoanele pe care le regăsim aici îşi mărturisesc propria dramă prin care au trecut, multe dintre ele fiind mutate deja la Domnul. Titlul lucrării care le reuneşte se numeşte «Între cruce şi Înviere» tocmai pentru a arăta că trebuie să ne asumăm crucea pentru a ne îndrepta spre Înviere. Coperta are o icoană foarte interesantă şi frumoasă, Maica Domnului care se închină la Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Fiul ei, Mântuitorul Iisus Hristos, iar pe coperta a IV-a se regăseşte icoana Învierii. Fundalul este o stâncă, care poate fi stânca Golgotei, mormântul de piatră în care a fost pus Trupul Domnului, totul fiind sugestiv şi simbolic, tocmai pentru a ne determina să credem că, în această viaţă, parcurgem cu toţii acest drum: de la cruce la Înviere”, a spus PS Părinte Emilian Lovişteanul.
„Educaţia religioasă: valenţe, exigenţe, finalităţi”
Cea de a doua lucrare, volumul colectiv „Paradigma creştină a unei Europe unite. Educaţia religioasă: valenţe, exigenţe, finalităţi”, a fost prezentată de pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan, prodecanul Facultăţii de Teologie din Craiova. „Cred că cea mai mare contribuţie a acestui volum şi de fapt a evenimentului pe care îl reprezintă este faptul că s-a demonstrat, prin această reconfirmare a orei de religie în şcoală, că, deşi accentul se pune astăzi pe dreptul persoanei de a-şi defini priorităţile morale, civice, religioase, totuşi avem în România o conştiinţă a responsabilităţii faţă de celălalt. Aşadar, volumul este un instrument de lucru pentru profesorii de religie, preoţi, pentru elevi sau studenţi. Lucrarea reprezintă un reper care se manifestă şi se exprimă în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte educaţia religioasă. Acest lucru şi l-au dorit specialiştii care au publicat la momentul respectiv în acest volum, acest lucru ni-l dorim şi noi organizatorii şi vi-l dorim şi dumneavoastră. Pentru ca astfel de evenimente să nu rămână singulare, este nevoie să ne zidim unii pe alţii şi să luăm seama la durerea, uneori la încercările celorlalţi”, a menţionat pr. conf. dr. Adrian Ivan. Invitat la eveniment în calitate de coordonator al volumului şi de organizator, dr. Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, a adresat felicitări organizatorilor, exprimându-şi totodată bucuria unei frumoase colaborări între instituţia pe care o conduce şi Facultatea de Teologie din Craiova.
În cadrul ultimei sesiuni de comunicări au fost prezentate umătoarele referate: pr. lect. univ. dr. Cosmin Panțuru, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timișoara - „Încheierea și desfacerea căsătoriei/cununiei în România modernă“, conf. univ. dr. Vali Ilie, din cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalulului Didactic (DPPD) Craiova - „Familia - o abordare socio-pedagogică”, şi lect. dr. Călin Răzvan Alexandru, împreună cu Maria Pistrițu, student - „Familia în era digitală - Realități și provocări”.