„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Festivalul „Icoana, fereastră spre cer” la ediţia a IX-a
Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit miercuri, 17 iunie, cea de a IX-a ediţie a Festivalului-concurs de creaţie artistică „Icoana, fereastră spre cer”. Activitatea a fost organizată de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, lucrările participanţilor fiind expuse în sala muzeală a centrului.
Peste 30 de elevi din şcolile şi liceele din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei au luat parte la concursul „Icoana, fereastră spre cer”. Pe parcursul acestui an şcolar, elevii s-au pregătit alături de profesorii de religie pentru a participa cu lucrări la acest concurs închinat anul acesta Sfântului Ioan Gură de Aur.
„Aveţi o expoziţie care vă onorează şi vă încurajează pentru viitor”
Roadele binecuvântatei lucrări artistice, îndreptată spre iconografie, au venit săptămâna aceasta, odată cu premierea câştigătorilor. Evenimentul, găzduit de muzeul Centrului de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, a fost marcat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. În deschiderea festivităţii, IPS Părinte Mitropolit Irineu le-a vorbit participanţilor despre frumuseţea meșteșugului picturii bisericești, amintind de legătura dintre artist şi starea sa sufletească în realizarea unei opere finite. „În toate icoanele expuse este vizibil şi dominant sentimentul religios, trăirea creştină, de care sunt convins că v-aţi împărtăşit atât de la biserică, de la ora de religie, cât şi din educaţia pe care aţi primit-o acasă, în familie. În primul rând, îi felicităm pe profesorii care s-au ocupat de voi, pe cei care s-au ocupat colateral de realizarea acestor lucrări, dar şi pe preoţii cu care fiecare dintre voi vă întâlniţi la Sfânta Biserică. Iată, prin urmare, cum astăzi, la sfârşit de an şcolar, aveţi o expoziţie care vă onorează şi vă încurajează pentru viitor. Aici, la centrul nostru de restaurare, unde sunt găzduite lucrările voastre, avem permanent în vedere să promovăm tinerele talente şi să scoatem la lumină lucrarea pe care o aduc spre folosul Bisericii. Este, prin urmare, un loc în care încercăm să promovăm cultura, dar şi persoanele care se ocupă de cultură. Suntem convinşi de faptul că lucrarea culturală este inexistentă fără om şi totodată că omul fără cultură este mult mai sărac sufleteşte”, a spus IPS Părinte Mitropolit. Lista elevilor câştigători pentru secţiunile Gimnaziu şi Liceu a fost prezentată de lect. dr. Gabriela Mardale şi lect. dr. Alexandrina, cadre didactice la Secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Craiova şi membre în juriul festivalului. Cristina Stamatoiu, director executiv al ONG-ului, a mulţumit IPS Părinte Irineu pentru purtarea de grijă, menţionând că proiectele de promovare a tinerelor talente reprezintă o prioritate pentru Fundaţia „Cuvântul care zideşte”. La final, toţi participanţii au primit diplome şi premii din partea fundaţiei.