„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Festivalul „Sfântul Ioan Gură de Aur”
Fundația „Cuvântul care zidește” a Mitropoliei Olteniei a organizat marți, 7 iunie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Festivalul oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur”, ediția a XII-a. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, adresându-se elevilor de liceu din Oltenia.
Fundația „Cuvântul care zidește” organizează, anual, Festivalul oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur”. În dorinţa de a promova valorile culturale și spirituale creștine și de a desfășura activități instructiv-educative, ONG-ul a reuşit să propage în rândul elevilor olteni dragostea pentru discursul frumos. Astfel, anul acesta, la Secțiunea Juniori, participanți de clasa a IX-a și a X-a au prezentat eseuri pe tema „Pledoarie pentru ora de religie”, iar la Secțiunea Seniori, elevii de clasa a XI-a și a XII-a au avut ca temă „Pilda, cale spre cunoaștere”. „Scopul festivalului este acela de a da posibilitatea adolescenţilor să înveţe şi să vorbească despre credinţa, religia şi moştenirea lor creştină. Prin aceasta se va întări înţelegerea şi aprecierea identităţii lor de creştini şi se va contribui la maturitatea şi creşterea lor spirituală, creşterea gradului de implicare a tinerilor în activităţi culturale şi de dezvoltare personală”, a precizat Cristina Stamatoiu, director executiv al fundației.
„Cuvântul Bisericii a prins rădăcină în sufletele dumneavoastră”
La acest festival au participat 25 de elevi din județele Dolj, Gorj și Mehedinți, iar juriul a fost format din conf. univ. dr. Nicoleta Călina, din cadrul Facultății de Litere a Universității din Craiova, conf. univ. dr. Constantin Cicort, Facultatea de Litere din Craiova şi Teatrul Național „Marin Sorescu”, și pr. Adrian Stănulică, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. Prezent la acest eveniment, arhid. Ioniță Apostolache, inspector al Biroului de catehizare, învățământ și activități cu tineretul, a transmis aprecieri organizatorilor și elevilor pentru implicarea în această activitate. „Vă mulţumim pentru interesul pe care-l acordaţi de fiecare dată acestui festival oratoric, festival de dicţie bisericească. Cea de-a XII-a ediţie face cunoscut un interes deosebit al tinerilor noştri pentru oratoria bisericească. După cum ştiţi, activitatea organizată de Fundaţia «Cuvântul care zideşte», ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, este realizată de fiecare dată cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu. Vă transmitem dragostea şi rugăciunea pe care IPS Părinte Mitropolit le poartă pentru tineri, pentru valoarea vorbei aşezate în slujba Mântuitorului Iisus Hristos. Este o ediţie deosebită, având în vedere că de la an la an această activitate a prins rădăcini adânci, s-a şlefuit într-o calitate extrem de pretenţioasă şi într-un grad foarte ridicat de concurenţă. Şi dintr-un început vă felicităm pentru prezenţa dumneavoastră la această fază finală. Pentru noi, cu toţii sunteţi câştigători pentru că iubiţi cuvântul Bisericii, iar cuvântul Bisericii a prins rădăcină în sufletele dumneavoastră”, a subliniat arhid. Ioniță Apostolache.
Elevi premiați pentru implicare
La Secțiunea Juniori, premiul I a fost acordat elevei Adina Persida Murgășanu, din cadrul Liceului Tehnologic „Horia Vintilă”, Segarcea (coordonator: Andreea Elvira Zanficu), premiul II a fost înmânat elevului Laurențiu Bălăceanu, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova (coordonator: arhid. Angel Cristian Stăiculescu), premiul III, elevei Nicoleta Țîgîră, de la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova (coordonator: Iuliana Manda), iar mențiune, elevilor Andrei Ionescu, de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu, județul Gorj (coordonator: prof. Felicia Păunescu), și Adriana Milena Păducel, de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” din Craiova (coordonator: prof. Ileana Popescu). La Secțiunea Seniori, premiul I a fost acordat elevului Robert Ciobanu, de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” din Craiova (coordonator: prof. Paulina Bărăitaru), premiul II, elevei Ana-Maria Popescu, de la Colegiul Național „Gheorghe Țițeica” din Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți (coordonator: Iuliana Firi), premiul III - Mihaela Scuipici, de la Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” din Segarcea (coordonator: Andreea Elvira Zanficu), și mențiune, elevilor Victor Muscalu, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova (coordonator: pr. Angel Cristian Stăiculescu) și Gabriel Adrian Popescu, de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu (coordonator: pr. prof. Anghel Păunescu).