„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Filantropie creştină la centrul „Best Life”
Copiii de la Centrul social multifuncțional „Best Life” au participat în această perioadă la o serie de activități recreativ-educative, menite a le dezvolta abilitățile de viață independentă. În cadrul unor colaborări de tradiție, beneficiarii așezământului social, aflat în grija Arhiepiscopiei Craiovei, au fost implicați în numeroase programe culturale.
Activitatea Centrului social multifuncţional „Best Life” din Craiova a fost centrată dintru început pe activităţi şi proiecte educative, dar şi social-filantropice, menite să susţină eficient dezvoltarea armonioasă a copiilor aflaţi în grija Asociaţiei Vasiliada. Între cele mai recente proiecte se numără „Micii artiști populari, pe urmele bunicilor” și „Prinde gustul!”. Cele două activităţi de suflet s-au desfăşurat în colaborare cu două dintre instituțiile partenere, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj și Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova.
Atelier de educație muzicală
Tot în această perioadă, un grup de copii însoțiți de specialiștii centrului a participat la un atelier de educație muzicală desfășurat la Filarmonica „Oltenia”, instituție care, în cadrul parteneriatului cultural încheiat cu Centrul social „Best Life”, i-a sprijinit pe copii, artiștii inițiindu-i pe aceștia în tainele muzicii instrumentale. Tot în perioada aceasta, copilașii de la centru au expus lucrări din arta tradițională la Centrul Multifuncțional Craiova, alături de obiectele confecționate de copii din celelalte centre sociale ale Asociației Vasiliada. Apoi, în mijlocul copiilor a fost prezent Marian Rățulescu, actor, scriitor și regizor craiovean, care i-a antrenat pe copii în activități recreative. „Ne bucurăm să avem posibilitatea de a-i implica pe copii în toate aceste programe recreative, din care totodată au multe de învățat. Am avut sprijinul instituțiilor de cultură craiovene în tot acest demers, reprezentanții acestor instituții exprimându-și dorința ca pe tot parcursul lunilor de vară să intensificăm colaborarea, astfel încât cei mici să se bucure tot ceea ce înseamnă creație, muzică, teatru”, a precizat Gabriela Firu, coordonatorul Centrului social „Best Life”.
Proiect de creație tradițională pentru cei mici
În lunile aprilie-mai, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Dolj a derulat pentru copiii de la Centrul social „Best Life” proiectul „Micii artiști populari, pe urmele bunicilor”. Inițiat de studenți ai Facultății de Litere din Craiova, voluntari ai Centrului de Cultură Tradițională Dolj, acest atelier a fost gândit de studenții Universității din Craiova din dorința de a insufla copiilor dragostea pentru conservarea tradițiilor populare românești. Activități precum pictura, exersarea abilităților practice manuale, împletitul sau împrietenirea cu poezia populară sunt câteva exemple din ceea ce studenții și-au propus să deruleze cu cei mici, într-un cadru organizat. În acest context, săptămânal, copiii au participat la ateliere de creație tradițională, precum încondeierea ouălor, confecționare de păpuși din foi de porumb, pictură pe piatră, învățarea poeziei populare etc. Cu acest prilej, copilașii i-au cunoscut și pe elevii Liceului „CFR” din Craiova, alături de care s-au prins în horă și au cântat cântecul popular `La oglindă”.
Recent, beneficiarii centrului „Best Life” au vizitat Muzeul Olteniei, secția „Științele Naturii”, în cadrul „Săptămânii Naționale a Voluntariatului”. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Professor Vitae”, în parteneriat cu Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu”. Acțiunile s-au desfășurat la Colegiul „Gheorghe Chițu” sub sloganul „Prinde gustul!”. La activitatea de la Muzeul Olteniei au participat mai mulți voluntari, elevi ai Colegiului „Gheorghe Chițu”, cât și cadre didactice. Cu acest prilej, cei mici au vizionat expozițiile de plante și animale, peștera, expoziția „Universul și Sistemul nostru Solar”, iar la final, la Planetarium, o videoproiecție pe tema „Încălzirea globală”. Potrivit reprezentanților Muzeului Olteniei, copiilor le-au fost prezentate tematicile din cadrul expozițiilor de bază de la secția ”Științele Naturii”. Este vorba de expoziția de fosile ”Oltenia Terra Fossilis”, viețuitoare actuale, plante și animale, sau flora și fauna din ecosistemele Olteniei. `Copiii au fost încântători pe tot parcursul activității, a fost o discuție interactivă, instructivă, copilașii au colaborat, au fost foarte receptivi, au pus întrebări, a fost o încântare să lucrez cu ei”, a subliniat Mirela Ridiche, muzeograf în cadrul Muzeului Olteniei, secția „Științele Naturii“.
În mai, copiii au fost invitați la Filarmonica Oltenia, pentru a participa la un atelier de educație muzicală. Colaborarea cu Filarmonica Oltenia a venit ca un prilej de a-i familiariza pe copii cu acest domeniu nou pentru mulți dintre ei, arta muzical-instrumentală, având rolul de a le dezvolta valorile cultural-muzicale. „Nu este pentru prima dată când ne întâlnim cu artiștii Filarmonicii Oltenia, iar faptul că ne-am împrietenit se vede în invitațiile pe care le primim și pe care le acceptăm cu mare dragoste, de a lua parte la activități specifice copiilor. La cea mai recentă acțiune de acest fel, copilașii noștri au urcat pe scena Filarmonicii Oltenia și au avut bucuria de a dirija Orchestra Filarmonicii Oltenia, au primit informații elementare de educație muzicală și au aplaudat la spectacolul interactiv <Spune-ți povestea!>”, a adăugat coordonatorul Centrului social „Best Life”.
„Să fim copii pentru o zi”
Activitatea primită cu mult drag de către cei mici a fost „Să fim copii pentru o zi – 1 Iunie”. Cu această ocazie, craiovenii au admirat lucrările de creație tradițională realizate la Centrul de Cultură Tradițională Dolj, cât și alte obiecte confecționate în atelierele specifice desfășurate la Centrul social „Best Life” în perioada 29 mai-1 iunie la Centrul Multifuncțional Craiova. Invitate la acest eveniment au fost mai multe instituții de cultură și de învățământ, precum și centrele sociale pentru copii ale Asociației Vasiliada, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei: Centrul social „Aripi de Lumină”, Centrul social „Sfântul Stelian” din localitatea Lipovu și Centrul social „Sfântul Nicolae” din municipiul Filiași. În cadrul evenimentului, copiii de la Centrul social „Best Life” au participat alături de ceilalți copii aflați în grija Asociației Vasiliada la un atelier de creație.