„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Fun in Summer” la Biblioteca Județeană Aman
Copiii aflați în grija Arhiepiscopiei Craiovei, prin Centrul social multifuncțional „Best Life” și Centrul social de zi „Aripi de Lumină”, sunt implicați în lunile iulie și august într-un proiect cultural și recreativ, intitulat „Fun in Summer”, inițiat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova. Proiectul reuneşte opt teme de activităţi care se vor desfăşura în lunile iulie şi august la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, dar şi la Muzeul de Artă din Craiova şi Muzeul Olteniei.
Până în prezent, copiii din centrele sociale coordonate de Arhiepiscopia Craiovei au vizionat filme educative la Biblioteca Aman, au vizitat Secția de Etnografie și Secția de Științele Naturii ale Muzeului Olteniei, cât și Muzeul de Artă din Craiova. Activitățile au inclus de asemenea ateliere de creație, cu rol în dezvoltarea abilităților practice.
Vinerea trecută, la Biblioteca Județeană, prin American Cor- ner/Mediatecă, copiii au vizionat filmul de animație „Fraţii Wright. Primul zbor cu motor”. Difuzarea scurtmetrajului de animație s-a constituit într-o provocare de care bibliotecarii s-au folosit pentru a-i antrena pe copii să participe la o dezbatere pe marginea evoluției Forțelor Aeriene Române. De asemenea, doamnele bibliotecare Carmen Tică și Mădălina Bailesteanu le-au oferit copiilor informații prețioase despre personalitățile româneşti care s-au remarcat prin aportul adus la nașterea, dezvoltarea și popularizarea acestui domeniu: Henri Coandă, Aurel Vlaicu, Smaranda Brăescu ș.a. „Între sectoarele naționale cu o traiectorie demnă și mereu ascendentă se regăsesc acelea ale aviației civile și militare. Mijloc modern de transport și armă importantă în ansamblul Armatei Române, aviația reprezintă un domeniu în care personalitățile româneşti și-au pus amprenta, inventând, dezvoltând și înregistrând premiere fabuloase în prima jumătate a secolului trecut și nu numai”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Istoria costumului - evoluţie şi specificitate
Prima săptămână a proiectului a fost consacrată temei Istoria costumului - evoluţie şi specificitate. Alături de vizionarea de film de la Biblioteca Judeţeană `Alexandru şi Aristia Aman”, acţiune prin care s-a vizat antrenarea copiilor în direcţia unei dezbateri pe marginea mijloacelor de redare şi exprimare, a costumelor şi vestimentaţiei actorilor, pentru săptămâna în curs s-au mai desfăşurat activităţi de vizitare a colecţiei de costume populare de la Muzeul Olteniei, respectiv informări despre vestimentaţia specifică sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, la Muzeul de Artă din Craiova.
Parteneriat cultural între Arhiepiscopia Craiovei și Biblioteca Aman
Managerul Bibliotecii Județene, Lucian Dindirică, a subliniat implicarea deosebită pe care Biblioteca Aman o manifestă față de copiii dezavantajați social.
Managerul bibliotecii a adăugat că instituția de cultură craioveană a mai derulat astfel de acțiuni venite în sprijinul copiilor care provin din familii aflate în dificultate, în cadrul unui parteneriat între Biblioteca Județeană și Arhiepiscopia Craiovei încheiat în acest an.
„Proiectul de faţă s-a născut din preocuparea noastră pentru educaţia continuă şi gratuită a copiilor. «Fun in Summer» este, aşa cum sugerează şi titlul, despre distracţie şi voie bună, dar şi despre învăţare şi cunoaştere. Demarăm, alături de partenerii noştri culturali, un nou proiect educativ pe care îl dedicăm copiilor. În cazul de faţă, ne vom adresa exclusiv copiilor de la centrele sociale aflate în administrarea Arhiepiscopiei Craiovei. Tot pentru ei, pentru copiii talentaţi de la centrele «Best Life» şi «Aripi de Lumină», am organizat, încă din toamna anului trecut, o serie de lecturi publice pe care le-a desfăşurat cu multă pasiune colega noastră, doamna Carmen Tică. Prin acest proiect ne-am gândit să le propunem celor mici cât mai multe teme interactive pe parcursul perioadei de vară şi, pentru că am reuşit să ne coordonăm cu succes cu colegii noştri de la Muzeul de Artă şi Muzeul Olteniei, vom desfăşura nu mai puţin de opt teme pe subiecte precum: istoria, mediul, educaţia civică, ştiinţa şi viaţa sănătoasă”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”.