„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Hram la Biserica Brândușa din Craiova
Biserica „Sfântul Nicolae” - Brândușa din Craiova şi-a serbat cel de-al doilea hram miercuri, 14 octombrie, de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu acest prilej, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și cu aprobarea IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, un rând de veșminte ale Cuvioasei Parascheva au fost aduse de la Catedrala Mitropolitană din Iași la Biserica Brândușa din Craiova, unde vor rămâne spre închinare.
Încă de marţi, 13 octombrie, veșmintele sfintei au fost așezate spre închinare într-un loc special amenajat în fața bisericii, alături de sfintele moaște ale Sfinților Muceniți de la Hozeva. Hramul Bisericii Brândușa a fost precedat de săvârșirea Vecerniei cu Litia şi de procesiunea în jurul bisericii cu sfintele veșminte ale Cuvioasei Parascheva și cu sfintele moaște ale Sfinților Muceniți de la Hozeva. Seara duhovnicească, precedentă hramului, s-a încheiat cu Acatistul Sfintei Parascheva. Miercuri, 14 octombrie, s-au săvârşit Sfințirea apei şi Sfânta Liturghie în sobor de preoți. „Începând din acest an, Biserica Brândușa s-a îmbogățit cu o comoară de neprețuit, veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva. Având binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu și cu bunăvoința IPS Părinte Mitropolit Teofan, rugămintea noastră a fost ascultată de Sfânta Cuvioasă Parascheva și de Dumnezeu, și am primit tot veșmântul Sfintei în dar. Această comoară de mare preț va rămâne în tezaurul bisericii noastre, putând fi cinstită de către toți credincioșii craioveni care doresc să intre într-o relație duhovnicească cu Sfânta, care ajută pe mulți credincioși”, a subliniat părintele Gabriel Sorescu, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” - Brândușa.
Scurt istoric al sfântului locaş
Biserica, monument istoric şi de arhitectură, poartă hramul „Sfântul Ierarh Nicolae, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfânta Muceniţă Filoteia” şi, de la ultima sfinţire (3 iunie, 1991), se mai prăznuieşte aici şi hramul primei Duminici de după Rusalii, „Toţi Sfinţii”. Menţionată din anul 1746, Biserica Brânduşa se află în raza vechii aşezări a Craiovei. După documente apare ca zidită din temelie în anul 1793, pe locul unei mai vechi biserici de lemn, ctitori fiind şetrarul Ştefan Pârşcoveanu, stolnicul Ioan Brăiloiu, Dumitrache Vicşoreanu, logofătul Radu Pleşoianu şi căpitanul Radu Măinescu. Din 1838 grija bisericii revine integral familiei medelnicerului Scarlat Măinescu. La 1794, era terminată biserica din zid. De-a lungul anilor, sfântul locaș a suferit mai multe reparații, iar în anul 1940, din iniţiativa preotului paroh Theodor Mirescu, biserica a fost restaurată din nou, în timpul Mitropolitului Nifon al Olteniei şi Râmnicului Noului Severin. În urma cutremurului din 1977, biserica a avut foarte mult de suferit, astfel încât lucrările de reconstrucţie şi renovare a picturii au fost realizate cu sprijinul Direcţiei Patrimoniului Cultural Naţional şi al Sfintei Mitropolii a Olteniei, precum şi al enoriaşilor acestei parohii. În ziua de 3 iunie 1991, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nestor Vornicescu a resfinţit Biserica Brânduşa, dându-i ca dar şi hramul „Toţi Sfinţii”.