„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Hramuri de tradiţie în Oltenia
Sfântul Antonie cel Mare a fost prăznuit marţi, 17 ianuarie 2017, în mai multe mănăstiri şi biserici din Oltenia. „Părintele monahilor“ a adunat sute de credincioşi la Sfintele Altare, aducând prinos de rugăciune şi cugetare duhovnicească pentru cel ce s-a războit cu patimile şi duhurile nevăzute.
Mai multe mănăstiri şi biserici de mir din Oltenia s-au gătit în chip ales pentru sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare, „Părintele monahilor“. Cea mai veche dintre ele, Mănăstirea Vodiţa, şi-a deschis porţile pentru numeroşii pelerini veniţi din toate părţile Mehedinţiului. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.
Cinstitul aşezământ monahal a fost ctitorit de Sfântul Nicodim de la Tismana, fiind unul dintre cele mai emblematice centre monastice din Oltenia. După părerile unor istorici, ar fi cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi aşezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364 şi 1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Româneşti, Vlaicu-Vodă. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după Războiul austro-turc din 1718.
Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi s-a construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească.
Liturghie arhierească la Cârcea
Prăznuire aleasă s-a făcut şi la Mănăstirea Cârcea, aşezare monahală situată în vecinătatea oraşului Craiova. Sfânta Liturghie a fost săvârşită aici de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Mănăstirea este ctitoria ieromonahului Ioachim şi a schimonahiei Sofronia, fiind sfinţită în anul 1992. Astăzi, cinstitul aşezământ este condus de maica stareţă Eleodora Cristofir, fiica ctitorilor. Prin stăruinţa maicii Eleodora şi a celor 10 vieţuitoare s-a ridicat biserica de zid a mănăstirii, cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare“ şi „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“, un corp pentru chilii şi o trapeză. Paraclisul sfintei mănăstiri este închinat Sfintei Treimi. În apropierea bisericii există o veche cruce cu însemnări chirilice, care ar certifica continuitatea monahală a locului. Tot referitor la această istorie sunt şi spusele bătrânilor satului, care vorbesc despre „fântâna călugărilor“ şi despre cimitirul „La călugări“, aflat la aproximativ 500 de metri de mănăstire, fiind străjuit de o veche bisericuţă. Pictura sfântului locaş a fost finalizată în urmă cu trei ani, de către Grigore Popescu Muscel. Biserica a fost resfinţită de IPS Părinte Irineu la data de 21 noiembrie 2011.
Ctitorii închinate Sfântului Antonie în Cetatea Băniei
În Craiova, Sfântul Antonie cel Mare va fi cinstit în chip deosebit la Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu“. Biserica „Madona Dudu“ din Craiova mai este cunoscută şi sub denumirea de Catedrala Maicii Domnului. Este unul dintre cele mai impunătoare locaşuri de închinare din Cetatea Băniei. Biserica se află aproape de centrul municipiului Craiova, în imediata vecinătate a Muzeului de Istorie din Cetatea Băniei. Biserica „Maica Precista de la Dud“, aşa cum mai este cunoscută în istorie, a fost construită între anii 1750 şi 1756. Biserica a fost construită în stil brâncovenesc, cu abside pentru strane şi cu trei turle (două deasupra pronaosului şi una deasupra naosului). Zestrea ei este una impresionantă. Cu timpul, din mila lui Dumnezeu, ctitorii au aşezat în vistieria sfintei catedrale numeroase daruri, odoare, moşii sau case, răspândite în aproape întreaga Oltenie.
Şi credincioşii parohiei doljene Leamna au împlinit prăznuirea sfântului în biserica din localitate. Sfântul locaş, cu hramul principal „Sfântul Antonie cel Mare“, a fost sfinţită în anul 2007, fiind ctitorită de Antonie Solomon, fostul edil al Craiovei.