„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Ileana Vulpescu donează colecția sa de carte
Scriitoarea Ileana Vulpescu, autoarea cărții „Arta conversației” și cetățean de onoare al municipiului Craiova, va dona săptămâna viitoare colecția personală de carte Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.
Domnia sa a anunțat că va dona instituției de cultură din Cetatea Băniei aproximativ 1.300 de volume, acestea urmând să fie puse la dispoziția iubitorilor de carte.
„Cu bucurie vă anunț că am finalizat demersurile pentru a aduce la Craiova, la Biblioteca «Aman», colecția de carte aparținându-i scriitoarei Ileana Vulpescu. Domnia sa a fost distinsă cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Craiova în vara anului 2015, iar reîntâlnirea cu orașul în care și-a petrecut adolescența i-a prilejuit surprize dintre cele mai plăcute. Alături de alte colecții valoroase de carte, mai vechi sau mai noi, va fi bine reprezentată și colecția soților Vulpescu. Un număr considerabil de cărți și materiale aparținându-le celor doi (Romulus și Ileana Vulpescu) vor ajunge la Biblioteca «Aman», unde vom face tot posibilul pentru a le pune cât mai bine în valoare: stimulându-i pe cititorii noștri să arate cuvenita considerație față de zestrea culturală a unor importanți scriitori. Pe undeva, alegerea doamnei Vulpescu este explicabilă. Fiică a locului, născută la Bratovoiești, Ileana Vulpescu întoarce acum, la vârsta senectuții, regiunii, orașului și bibliotecii care au făcut parte integrantă din destinul ei o colecție valoroasă de carte. Îi mulțumim doamnei Vulpescu pentru generozitatea arătată!”, a declarat Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman”. Potrivit directorului Bibliotecii Județene, colecția de carte a scriitoarei Ileana Vulpescu va fi adusă la Craiova luni, 30 ianuarie. Colecţia cuprinde peste 1.300 de volume - majoritatea cărţi rare, în limba franceză, din domeniul filologic, tipărite la sfârşit de secol XIX, început de secol XX, precum şi câteva reviste.
`Toate amintirile adolescenței mele sunt legate de acest loc sacru”, a declarat, la finalul vizitei efectuate la Biblioteca `Aman~, scriitoarea Ileana Vulpescu.
Ileana Vulpescu are licenţa în Litere (limba şi literatura franceză) la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1953-1958) şi a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din anul 1972. Scrie proză şi teatru, traduce din literaturile engleză, franceză şi spaniolă şi semnează versiuni în limba franceză din literatura modernă şi contemporană românească. Cel mai cunoscut roman este „Arta conversaţiei”, care a reuşit să ajungă best-seller înainte de 1989.
Colecție unică în lume
Biblioteca Județeană din Craiova a derulat în ultimii ani numeroase proiecte culturale pentru comunitatea craioveană. În toamna anului 2013, Biblioteca „Aman” anunța perfectarea a două proiecte de o importanță colosală pentru zestrea de carte deținută, precum și pentru viața academică și culturală a orașului. Printr-un gest lăudabil, academicienii Dan Berindei și Dinu C. Giurescu hotărau trimiterea bibliotecilor personale la Craiova, la biblioteca publică. Mii de cărți, documente și volume inedite, piese de mobilier și tablouri au ajuns la Biblioteca „Aman”, constituindu-se în ceea ce noi am numit Biblioteca `Acad. Dan Berindei”, respectiv Biblioteca `Acad. Dinu C. Giurescu”. Istoria, relațiile internaționale și diplomația sunt domeniile cel mai bine reprezentate în cele două colecții de carte. Nu lipsesc publicistica și revuistica românească sau străină, dar și edițiile unicat ale unor volume de memorii și corespondență celebre. Între timp, s-a reușit aducerea colecției de carte aparținându-i profesorului și istoricului V. Veliman, o serie impunătoare de cărți și documente despre cultura, civilizația și istoria otomane și turce. Iar în luna februarie a anului 2016, urmare a întrevederii dintre managerul Bibliotecii Județene `Alexandru și Aristia Aman”, Lucian Dindirică, și acad. Basarab Nicolescu, s-a decis transferarea a mii de volume, cărți-document, afișe, fotografii, ziare și reviste către Biblioteca „Aman”. O colecție unică ce nu se mai găsește în nici o bibliotecă publică sau privată din lume.