„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Împreună de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”
Încă din cele mai vechi timpuri, Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost considerat ocrotitorul orașului Craiova. Toți marii bani ai Craiovei, precum și viteji ostași ai Băniei priveau la vitejia acestui sfânt martir al creștinătății care s-a nevoit în cetatea Tesalonicului.
Catedrala din Craiova, ridicată lângă vestita Casă a Băniei, locul de viețuire al domnilor craiovești, precum Neagoe Basarab, Mihai Viteazul etc., a purtat de la început cinstea de a fi închinată Sfântului Dimitrie.
Numele Sfântului Dimitrie era purtat cu demnitate de cetățenii orașului. Astfel, una dintre marile familii boierești din Craiova - familia Bibescu - a dat Țării Românești doi domnitori, și anume pe frații Gheorghe Dimitrie Bibescu și Barbu Dimitrie Știrbei. Procesiuni religioase și evenimente festive erau și sunt o normalitate în urbea noastră odată ce vine data de 26 octombrie, ziua de prăznuire a Sfântului Dimitrie. În fiecare an, după participarea la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din întreaga lume (ITO), tinerii olteni își manifestă dorința de a vedea ceva asemănător la noi acasă, în Craiova.
Alături de tinerii din Grupul parohial „Tinerii Maicii Domnului”, preoţii craioveni se implică an de an în mai multe activităţi şi evenimente special dedicate acestui praznic. În acest sens, astăzi, 21 octombrie, se va desfăşura la Catedrala „Sfântul Dimitrie” din Craiova iniţiativa „Împreună de Sfântul Dimitrie”. Au fost invitați mai mulţi profesori de religie din ciclul liceal, însoţiţi de 10 elevi, care vor participa mai întâi la Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană, și apoi la celelalte momente artistice, dedicate sfântului. În seara de 25 octombrie, tinerii se vor alătura credincioşilor craioveni în tradiţionala procesiune pe străzile Băniei, însoţind în glas de cântare racla cu moaştele Sfinţilor Serghie, Vah, Tatiana şi Nifon. În ziua praznicului, joi, 26 octombrie, peste 300 de preşcolari din mai multe grădiniţe craiovene vor fi primiţi la Paraclisul „Sfântul Gheorghe Vechi” din Craiova pentru a se împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos și pentru a primi daruri. (Pr. Mihai Scorbură)