„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, la ceas aniversar
Ziua Unirii Principatelor Române reprezintă pentru clerul şi poporul din Arhiepiscopia Râmnicului un dublu motiv de bucurie, în această zi, pe lângă istorica unire a Moldovei cu Ţara Românească din 24 ianuarie 1859, fiind şi ziua în care chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, îşi aniversează ziua de naştere. Cu acest prilej, clericii şi credincioşii, monahii şi monahiile din întreaga eparhie au adresat arhipăstorului lor urări de zile îndelungate, pace, sănătate şi spor desăvârşit în lucrarea de păstorire a poporului celui binecredincios.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a împlinit săptămâna aceasta 51 de ani. Arhiepiscopul Râmnicului s-a născut la 24 ianuarie 1968, în București, într-o familie creștin-ortodoxă. Părinții săi, Petre-Vasile și Domnica, l-au botezat Valentin.
Înaltpreasfinţia Sa a început şcoala primară în București. Apoi a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” (1985-1990) și ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” (1990-1994), ambele din București. Și-a continuat studiile, urmând cursurile de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța (2002-2004), și pe cele de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova (2010-2013).
La 15 aprilie 1997 a fost închinoviat și tuns în monahism la Sfânta Mănăstire Slănic, din județul Argeș, primind numele Varsanufie. La 7 iunie 1998 a fost hirotonit ierodiacon, iar la 8 iunie 1998 a fost hirotonit ieromonah.
Între anii 1999 și 2006 a fost stareț al Sfintei Mănăstiri Radu Vodă din București, pe care a reactivat-o și unde a întreprins lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei și a turnului-clopotniță, construind și un lumânărar nou, împodobit cu mozaic.
Între anii 1999 și 2001 a fost exarh al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor. La 31 august 1999 a primit rangul de protosinghel, iar la 29 septembrie 2001, pe cel de arhimandrit.
La propunerea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, la 30 septembrie 2001, a fost ales și hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titlul de „Prahoveanul”.
Între anii 2001 și 2007 a coordonat sectoarele cultural, social, patrimoniu și exarhat ale Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, iar din 2007, și celelalte sectoare ale eparhiei.
În 2004 i s-a conferit, de către preşedintele României de atunci, domnul Ion lliescu, Ordinul Meritul Cultural în gradul de Comandor.
Din 2007 a fost secretar al Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și președinte al Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În data de 22 mai 2014 a fost ales de Sfântul Sinod în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului. Ceremonia de întronizare a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, în 8 iunie 2014, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh.
Cu acest binecuvântat prilej, clericii şi credincioşii, monahii şi monahiile din întreaga Arhiepiscopie a Râmnicului îi doresc Părintelui Arhiepiscop zile îndelungate, pace, sănătate şi spor desăvârşit în lucrarea de păstorire a poporului celui binecredincios!
(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului)