„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Început de an școlar la școlile teologice ale Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei
Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova și Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu și-au deschis luni porțile pentru începerea anului școlar 2018-2019.
În prezența Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, la Seminarul Teologic din Craiova a avut loc o serbare de început de an școlar. La Târgu Jiu, delegatul Mitropolitului Olteniei a fost pr. Neofit Stănciulescu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, care a transmis mesajul de binecuvântare și de încurajare pentru elevi. La cele două școli teologice, preoții au fost invitați să săvârșească slujba de Te Deum.
În cuvântul de început, directorul seminarului, diac. Adrian Ionuț Pătularu, a rostit un mesaj de mulțumire pentru anul școlar trecut, amintind totodată obiectivele noului an școlar: „Suntem onorați de această zi cu totul specială, de începutul anului școlar aici la Seminarul Teologic Ortodox «Sfântul Grigorie Teologul», din Craiova [...] Totodată, avem această nobilă datorie de a sădi în sufletele copiilor noștri ce înseamnă patriotismul, iubirea de țară și iubirea de Biserică, pentru că toate se împletesc când îl ai pe Dumnezeu. Trebuie să ducem această frumoasă cruce mai departe”.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a explicat mai întâi care este legătura dintre pericopa evanghelică din cadrul slujbei de Te Deum și termenul care definește școala teologică a seminarului. „În sens lingvistic, cuvântul seminar înseamnă locul unde se pregătesc semințele duhovnicești. Termenul seminar are ca rădăcină cuvântul latin care se referă la sămânță. De aceea, pericopa evanghelică care se citește la începutul anului școlar este pilda care se referă la semănător și la sămânța sa: Ieșit-a semănătorul să semene sămânța sa! Este vorba despre o sămânță duhovnicească, dar nu lipsită de context pentru că noi începem anul școlar toamna, după ce am început anul bisericesc la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că acest an bisericesc este legat și de anul școlar, anul care sădește, crește și dezvoltă vocația, învățătura și pregătirea pentru viață”. Mai departe, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre vocația seminaristului, dar și despre datoria cadrelor didactice de a forma aceste vlăstare ale neamului românesc. „Când vorbim despre sămânță duhovnicească din partea profesorilor vorbim despre strădanie, despre omul care cultivă, care seamănă, despre omul care este chemat de Dumnezeu să îndeplinească misiunea sa. Dascălul este cel chemat să vorbească în numele Mântuitorului Iisus Hristos, fiind în legătură cu Dumnezeu. Din partea elevilor, noi vedem întotdeauna această deschidere pentru învățătură”, a spus IPS Părinte Irineu.
În încheiere, corul seminarului teologic, dirijat de prof. Victor Șapcă, a intonat Imnul seminarului. La Târgu Jiu, cuvântul de final i-a aparținut părintelui director, Anghel Păunescu, care a vorbit despre respectul pentru Biserică, pentru credința ortodoxă, pentru învățătură, încurajându-i pentru anul școlar ce a început.