„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Puneți în urechile voastre cuvintele acestea: Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor. Iar ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era ascuns pentru ei, ca să nu-l
Încurajarea dialogului dintre parohie şi şcoală
Sectorul învățământ și activități cu tineretul, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, a reluat seria proiectelor educaționale cu caracter religios și moral-cultural. Activităţile se vor desfăşura în mai multe locaşuri de închinare şi şcoli din Arhiepiscopia Râmnicului.
Din această lună, Sectorul de învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a reluat activităţile educaţionale în parohiile şi şcolile vâlcene. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Sectorul eparhial a încheiat mai multe parteneriate cu instituţiile şcolare din teritoriu, urmând să fie puse în practică mai multe proiecte educaţionale şi catehetice, dedicate tinerilor din parohii. „În cadrul acestor activități, profesorii și elevii implicați descoperă de fapt că educaţia religioasă devine un liant care integrează cunoştinţele de la celelalte discipline. Ora de religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare, întrucât propune modele de bunătate, sfinţenie şi convieţuire umană. Modelele propuse în cadrul activităților sunt deopotrivă modele din Biserică, dar și din istorie, personalități culturale sau din rândul celor care au desfășurat activități în care era protejată viața în diverse contexte istorice și sociale. Totodată, elevilor le sunt prezentate o serie de valori care, alături de iubirea lui Dumnezeu, reafirmă anumite teme precum respectul față de părinți, dascăli și personalități ale vieții cotidiene, respectul față de natură, cunoașterea istoriei, a culturii și a tradițiilor poporului român. Dintre proiectele reprezentative amintim: «Să ne cunoaștem istoria!», desfășurat de Colegiul de Silvicultură în cadrul protocolului de colaborare cu Parohia «Sfinții Apostoli Petru și Pavel» din Râmnicu Vâlcea, «Prietenia» la Şcoala Gimnazială «Take Ionescu», «Întâmpinarea Domnului» la Colegiul Național «Mircea cel Bătrân», «Mica Unire» la Parohia Brezoi I, «Cinstirea Sfântului Apostol Petru» la Parohia Foleștii de Sus”, a precizat pr. Alexandru Cristian Bănuță, consilier învățământ și activități cu tineretul.
Noi activităţi în cadrul proiectului filantropic „Iubirea de aproapele meu”
În această săptămână, membrele Ligii Femeilor Creștine Ortodoxe Vâlcene au desfăşurat noi activităţi filantropice în cadrul proiectului „Iubirea de aproapele meu”. Prima acțiune a constat în donarea de produse de îmbrăcăminte și accesorii pentru beneficiarii Centrului social de urgență „Ioana” aparținând Direcției de Protecție Socială Râmnicu Vâlcea. A doua acțiune s-a desfășurat la Centrul nr. 2 de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Băbeni şi la Centru de plasament copii Băbeni „Casa Pinocchio”, sub genericul „Darul credinţei, nădejdii și al dragostei”. Membrele Ligii Femeilor Creştine Ortodoxe Vâlcea au donat pentru beneficiarii acestor centre produse alimentare, articole de îmbrăcăminte și produse de curățenie. Acestea au fost întâmpinate de domnul Mihai Ghebrea, directorul Centrului `Pinocchio” Băbeni, alături de asistentul social Corina Mihai, precum și de domnul administrator Marcel Bărbuş de la Centrul nr. 2 Băbeni. Ultimul eveniment a fost organizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, cu sprijinul domnului Florin Marian, prefectul judeţului Vâlcea.