„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Întâlnire şi discuţii cu liceenii şi seminariştii râmniceni
O delegaţie de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, de la secţiile Pastorală şi Arte Vizuale, au vizitat marţi, 8 mai, Liceul de Arte „Victor Giuleanu” şi Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea. Vizita a avut ca scop popularizarea ofertei educaţionale în rândul elevilor vâlceni.
În contextul înscrierilor pentru examenul de admitere la Facultatea de Teologie din Craiova, părinţii profesori şi dascălii celor două secţii componente ale prestigioasei instituţii teologice de învăţământ academic din Craiova au poposit în mai multe licee din Oltenia pentru a populariza oferta educaţională. Astfel, marţi, 8 mai, pr. conf. univ. dr. Constantin Băjău şi lect. univ. dr. Gabriela Mardale s-au întâlnit cu elevii Liceului de Arte „Victor Giuleanu” şi cu seminariştii râmniceni. În contextul celor două întâlniri, profesorii craioveni au oferit mai multe detalii despre locurile disponibile pentru cele două secţii ale Facultăţii de Teologie din Craiova, au prezentat programa de admitere şi, totodată, le-au vorbit elevilor despre baza materială a instituţiei craiovene.
Ofertă educaţională pentru Secţia de Arte Vizuale
Cadru didactic la Secţia de Arte Vizuale din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, lect. dr. Gabriela Mardale a prezentat în detaliu specificul şi realizările tinerei şcoli de arte din Cetatea Băniei. „Suntem o secţie fondată în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu. Deşi suntem tineri, am reuşit să concretizăm activitatea noastră prin multe lucruri frumoase şi de folos pentru studenţii pe care i-am avut şi îi avem la studii. Lucrările lor se bucură de admiraţie şi preţuire atât în mediul laic, cât mai ales în mediul bisericesc. Astfel, între proiectele duse la bun sfârşit despre care aş dori să amintesc se numără: pictarea Paraclisului „Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah” din cadrul facultăţii, picturi stradale - Zidul Europa, Zidul Lipscani, Teatrul Colibri, precum şi pictarea saloanelor de la Secţia de Onco-pediatrie a Spitalului Municipal din Bănie. Acestora li se adaugă numeroasele tabere de vară de care beneficiază studenţii noştri, precum şi întâlnirile de lucru pe care le organizăm periodic pentru îmbogăţirea şi creşterea lor ca artişti”, a spus lect. dr. Gabriela Mardale. Elevii Liceului de Arte din Râmnicu-Vâlcea au primit în acest sens programa de examen cu posibilităţile de accesat şi locurile disponibile.
Secţia de Arte din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova scoate la concurs 25/30 de locuri bugetate pentru cele două specilizări: Artă Sacră (Restaurare icoană, Restaurare pictură murală) şi Arte Plastice (Pictură şi Sculptură). Înscrierile şi examenul de admitere sunt programate pentru perioada 9-22 iunie.
Cea de-a doua întâlnire cu liceenii râmniceni a fost la Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae”. Aici delegaţia profesorilor craioveni a fost întâmpinată de pr. dr. Ştefan Zară, directorul seminarului, de pr. dr. Cristian Bănuţă, inspector la Sectorul învăţământ, catehizare şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, şi de arhid. dr. Codruţ Scurtu, profesor de muzică. Cu acest prilej, elevii seminarişti au primit o prezentare completă a Secţiei Pastorală care funcţionează în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova. „Prin cei 25 de ani de învăţământ academic neîntrerupt ne putem socoti o facultate cu tradiţie în Patriarhia Română. Prin osteneala Părintelui Mitropolit, astăzi dispunem de un sediu nou, cu dotări moderne şi posibilităţi multiple pentru studenţii care ne trec pragul. Avem, de asemenea, foarte mulţi bursieri în străinătate şi suntem căutaţi de profesori din întreaga lume, care vin la noi să conferenţieze şi să ţină cursuri. Cei care veţi alege Facultatea de Teologie din Craiova veţi avea posibilitatea să descoperiţi lucruri noi şi să creşteţi ca teologi, viitori slujitori şi dascăli pentru Sfânta noastră Biserică”, a spus pr. conf. dr. Constantin Băjău. În cadrul prezentării, părintele profesor a redat rezultatele Taberei de vară ROSE în cadrul Universităţii din Craiova, la care au luat parte şi seminariştii râmniceni, şi a amintit despre organizarea unei noi ediţii, în perioada 16-29 iulie a.c.
Secţia Pastorală dispune şi anul acesta de 50 de locuri bugetate şi 50 de locuri cu taxă. Înscrierile şi examenul de admitere se susţin, de asemenea, în intervalul 9-22 iunie.