„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Întâlniri de suflet la Râmnic şi Suieşti
Arhiepiscopia Râmnicului a găzduit la finele săptămânii trecute mai multe activităţi culturale şi catehetice.Între acestea amintim: etapa locală a Olimpiadei Naţionale de Religie, lucrările Simpozionului Naţional „Sănătatea mediului – sănătatea noastră” şi lucrările Colocviului „Patriarhul Justinian Marina”.
Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu- Vâlcea a găzduit la finele săptămânii trecute două evenimente educative notabile. Sâmbătă, 23 februarie, aici s-a desfăşurat etapa locală a olimpiadei de religie pentru clasele V-XII, zona Râmnicu-Vâlcea. În aceeași zi a avut loc și etapa județeană a gimnaziadei la șah pentru elevii din județul Vâlcea. Concursurile au fost organizate de ISJ Vâlcea, prin inspectorul şcolar pentru religie Romeo Popescu, respectiv Iuliana Claudia Gavrișiu, inspector școlar la disciplina educație fizică, în colaborare cu Arhiepiscopia Râmnicului, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi prin implicarea profesorilor de religie din judeţul Vâlcea.
Competiţiile s-au desfăşurat şi în alte zone ale judeţului, conform împărţirii pe cercuri pedagogice. Orașele Drăgăşani, Horezu, Bălceşti, Berbeşti şi Brezoi au găzduit elevii participanţi din zonele respective. La nivelul judeţului Vâlcea, au participat, în cadrul acestor concursuri, peste 300 de elevi, dornici să expună, cu talent şi dăruire, în lucrările lor, cunoştinţele dobândite în cadrul orelor de religie. Elevii calificaţi în urma rezultatelor finale vor participa la etapa judeţeană.
Tot la Seminarul Teologic din Râmnic au avut loc şi lucrările simpozionului concurs național cu participare internațională „Sănătatea mediului – sănătatea noastră”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Interculturală Româno-Elenă „Dacia” din Grecia, reprezentată de Daniela Popescu. În deschiderea lucrărilor, pr. Alexandru Cristian Bănuță, consilier învățământ și activități cu tineretul de la Arhiepiscopia Râmnicului, a transmis mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie. În cadrul întâlnirii, corala Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae”, dirijată de pr. Siluan Dumitru Scurtu, a prezentat un scurt moment artistic. În continuarea evenimentului au fost prezentate lucrările elevilor din țară și străinătate, colaje de imagini și materiale power-point care au întărit ideea că sănătatea mediului înseamnă de fapt sănătatea noastră.
Colocviu dedicat Patriarhului Justinian Marina la Suieşti
Mănăstirea Suiești, în parteneriat cu Primăria comunei Stănești și Școala Gimnazială din Stănești au organizat săptămâna trecută lucrările Colocviului „Patriarhul Justinian Marina”.
Evenimentul s-a desfășurat în Căminul Cultural din Stănești, reafirmând conlucrarea dintre preoții, primarii și învățătorii satului în păstrarea dreptei credințe. În cuvântul de întâmpinare adresat participanților, Ionel Michiu, primarul comunei Stănești, a subliniat chipul duhovnicesc al celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, păstrat în conștiința rudelor și a sătenilor. Despre lucrarea ctitoricească a Patriarhului Justinian Marina a vorbit și părintele protosinghel Antim Motorga, starețul Mănăstirii Suiești, care a prezentat în cadrul evenimentului câteva documente de arhivă privitoare la familia Marina. În cadrul manifestării duhovnicești-culturale, Grupul coral „Sfântul Stelian” din Protoieria Drăgășani a interpretat cântări duhovnicești din perioada Triodului.