„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Întâlniri duhovniceşti la Parohia Harşu din Craiova
Biserica „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din Craiova a găzduit la finele săptămânii trecute prima întâlnire din cadrul „Serilor Harşu”. Evenimentul a avut loc după slujba Sfântului Maslu. În mijlocul credincioşilor a fost invitat psihologul dr. Răzvan Turcu, tema aleasă fiind „Credinţa - factor de echilibru în viaţa omului modern”. „În ultimii ani, credincioşii parohiei noastre au parte, în perioada Postului Mare, de o serie de întrevederi duhovniceşti, menite să-i întărească în urcuşul duhovnicesc spre Dumnezeiasca Înviere. În acest sens, am hotărât, alături de membrii Consiliului parohial, să inaugurăm aceste întâlniri, multe dintre ele pe teme teologice, dar şi interdisciplinare, tocmai pentru a oferi răspunsuri la ceea ce înseamnă viaţa spirituală a omului modern. Invitaţii fac parte din mediul bisericesc, medical, literar, juridic şi chiar psihologic. În felul acesta, încercăm să descoperim noi abordări pentru problematica actuală, să ne deschidem spre interpretări şi exemple palpabile şi adaptate timpurilor noastre. Iată motivul pentru care «Serile Harşu» au devenit atât de importante pentru credincioşii noştri. Şi aş vrea să menţionez aici că avem participanţi de toate vârstele, de la liceeni, studenţi până la oameni aflaţi la vârsta senectuţii”, a spus preotul paroh Viorel Dică. Următoarea întâlnire din cadrul întâlnirilor duhovniceşti de la Parohia Harşu din Craiova va fi vineri, 1 aprilie, şi-l va avea ca invitat pe dr. Cătălin Popa. Tema ce urmează să fie prezentată va avea în vedere „Postul şi rugăciunea la Părinţii Bisericii”.
Biserica Harşu este situată în apropierea pieţei centrale din Craiova, fiind cunoscută după numele ctitorului ei, Aşu Sîn Traian Ot Vrast, cel care a ridicat-o în perioada 1802-1806. În cei peste 200 de ani de existenţă, sfântul locaş a suferit mai multe reparaţii şi renovări, ultima fiind încheiată în 2008, la 7 septembrie, când biserica a fost resfinţită de IPS Părinte Mitropolit Irineu. În ultimii ani, în curtea sfântului locaş a fost ridicată şi o capelă închinată Sfântului Irodion de la Lainici. Lucrarea este integrată într-un amplu complex parohial, din care mai fac parte Cancelaria parohială, biblioteca şi o sală de conferinţe.