„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
„Întreaga creaţie este plină de Sfânta Treime”
Peste două sute de credincioşi au fost prezenţi în prima Duminică după Bobotează la biserica paraclis mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Credincioşii din centrul oraşului Craiova au aşteptat, ca în fiecare an, cu bucurie întâlnirea cu IPS Irineu, care a liturghisit la Altarul Paraclisului Mitropolitan „Sfânta Treime” în prima duminică de după Botezul Domnului. În cuvântul de învăţătură rostit la finele slujbei euharistice, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a detaliat textul evanghelic care relatează despre începutul propovăduirii Domnului (Matei 4, 12-17). „După cum constatăm şi din Evanghelia acestei duminici, lumina sfântă de la Botezul Domnului se răspândeşte în întreaga lume, sfinţind văzduhul, apele şi întreaga creaţie, aşa cum se întâmpă şi la praznicul Învierii Mântuitorului. Cel dintâi care a văzut şi a înţeles Taina Sfintei Treimi a fost Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, care a mărturisit despre această descoperire dumnezeiască. Apoi, Sfinţii Evanghelişti au consemnat acest eveniment în Sfintele Scripturi şi astfel ni s-au transmis şi nouă aceste învăţături care ne arată că întreaga creaţie este plină de Sfânta Treime. De la Naştere până la Înviere, continuând cu Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt, peste Sfinţii Apostoli şi apoi în întreaga noastră Biserică Ortodoxă, lumina Preasfintei Treimi este prezentă. Este prezentă în Sfintele Taine, în rugăciuni, în moaştele sfinţilor ce poartă lumină tămăduitoare pentru sufletele şi trupurile noastre. Lumina Sfântului Duh ne călăuzeşte către Împărăţia cea veşnică a cerurilor spre care suntem într-o permanentă mişcare. Astfel, ţinând pasul cu timpul în care suntem angrenaţi, într-o dinamică stabilă şi statornică, avem ca ţintă Împărăţia lui Dumnezeu. În această lumină călăuzitoare a Sfântului Duh mărturisim că Biserica lui Hristos nu va fi învinsă niciodată, nici chiar de către porţile iadului. De aceea, după Botezul Domnului ne bucurăm de prezenţa Mântuitorului Iisus Hristos în lume. Lăudăm aşadar statornicia în adevărata şi dreapta credinţă, căci întru dânsa nimeni şi nimic nu va putea reuşi să abată conştiinţa umană spre cărări lăturalnice. La aceasta se referă Prorocul Isaia când spune «cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi neamuri şi vă plecaţi». Prin urmare, Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne întărească în credinţă, să ne dăruiască un an binecuvântat, plin de roade duhovniceşti, de fapte închinate Preasfintei Treimi, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh”, a arătat IPS Irineu.
Slujiri ale ierarhilor olteni în prima Duminică după Bobotează
Tot în Duminica după Bobotează, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Aşezământul Românesc din Ierusalim. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a liturghisit la așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, Ungaria, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Schitul Dobruşa, judeţul Vâlcea.