„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Invitaţi de seamă la Facultatea de Teologie din Craiova
Facultatea de Teologie din Craiova a primit la începutul acestei săptămâni vizita a doi reputaţi profesori din mediul oriental. Pr. prof. dr. Jacob Tekeparambil, de la Institutul Ecumenic „Sfântul Efrem” din Kottayam, India, şi pr. prof. dr. Abdo Badwi, de la Universitatea „Sfântul Duh” din Kaslic, Liban, au vorbit studenţilor craioveni luni, 26 martie. Cei doi invitaţi au vizitat, de asemenea, nou sediul al Facultăţii de Teologie din Craiova şi au interacţionat cu teologii craioveni.
Părintele prof. dr. Iacob Tekeparambil este directorul fondator al SEERI, Kottayam, India. Este, de asemenea, profesor şi director al Centrului Regional de Cercetare din cadrul Universităţii „Mahatma Gandhi”, Departamentul de Studii Postuniversitare. Este de asemenea membru al Comisiei Pontificale pentru dialog cu Bisericile Siriene, în India. În rândul distincţiilor primite se numără titlul de „Cavaler în Ordinul Academic de Palms”, conferit de guvernul francez. Părintele Iacob mai este şi membru al Asociaţiei Internaţionale de Studii Siriace (Symposium Syriacum). Deţine titlul de Malphoni Rabo Ethoyotho Suryoyotho, pe care l-a primit de la Eminenţa Sa Cardinalul Baselios Mar Cleemis Catholicos, Arhiepiscopul Bisericii Catolice Syro-Malankareze.
Părintele prof. dr. Abdo Badwi se numără printre cei mai mari specialişti în domeniul artei creştine orientale. S-a născut în Liban, în anul 1948. A intrat de tânăr în ordinul monahal libanez maronit. În 1975 a fondat Secţia de Artă Sacră la Universitatea „Sfântul Duh” din Kaslic. Pe lângă activitatea de cercetare şi erminie teologică, părintele Abdo este şi un excelent iconar, lucrând în tehnica fresco, mozaic sau ceramică. Este unul din părinţii Congresului de Artă Sacră Răsăritean. Este autorul a numeroase cărţi şi articole, publicate la edituri şi reviste de prestigiu din Orient şi Occident. Amintim aici câteva titluri: Pictura murală în mănăstirile Mar Assia, Mar Youhanna şi Mar Gerges din Valea Qadisha, înrudite cu cele etiopiene şi iacobite, în Liban Sourerrain 5/1998; Pictura de pe zid (fresca) din Muntele Liban, în „Documentation and Conservation of Art in Syria”, Leiden, 2000; Pictura murală siriacă din perioada medievală din Muntele Liban, Parole de l’Orient, nr. 26/2001; Iconografia Sfintei Cruci în Tradiţia Siriacă, în „The Harp”, nr. 20/2006; Iconografia Sfântului Efrem, „The Harp”, nr. 23/2008; Iconografia hagiografică în Biserica Siro-Maronită, în Parole de l’Orient, nr. 41/2015 etc.