„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
IPS Mitropolit Irineu, la ceas aniversar
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a sărbătorit vineri, 27 iulie, împlinirea a zece ani de slujire arhierească în scaunul vlădicesc din Cetatea Băniei. Evenimentul a fost marcat la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, unde Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
Poporul binecredincios din Oltenia a fost alături de IPS Părinte Mitropolit Irineu la împlinirea a zece ani de slujire ca Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Împărtăşind dragostea fiască în gând de rugăciune sau prin prezenţa la Catedrala Mitropolitană din Craiova, oltenii au adus prinos de recunoştinţă arhipăstorului lor, pentru jertfa şi osteneala puse în lucrare părintească şi sfinţitoare de-a lungul acestei rodnice decade.
După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit celor prezenţi la momentul de rugăciune despre viaţa şi faptele minunate ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, amintind că „a urmat întru toate Mântuitorului Hristos, primind în chip duhovnicesc învăţătura sfântă şi darul facerii de minuni, pe care le-a transmis mai apoi ucenicului său Iermolae. Sfântul Pantelimon a fost ales dintre oamenii din lume pentru a se face mădular ales al Bisericii celei sfinte, pentru a străluci cu virtutea şi faptele bune în ceata sfinţilor mucenici. El s-a jertfit pentru credinţa ortodoxă, suferind moarte mucenicească în numele Mirelui Ceresc şi astfel a primit cununa cea neveştejită a slavei în Împărăţia lui Dumnezeu”. La finele cuvântului părintesc de binecuvântare, IPS Părinte Irineu a mulţumit lui Dumnezeu, Preasfintei Născătoare şi Sfântului Mare Mucenic Pantelimon pentru roadele lucrării arhiereşti care au marcat cei zece ani de slujire chiriarhală la Craiova. Gândul său s-a îndreptat deopotrivă către slujitorii sfintelor altare şi către poporul cel dreptslăvitor din Oltenia, despre care a amintit „că-i poartă neîncetat în suflet şi-i pomeneşte întotdeauna în rugăciune”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Din partea preoţilor, monahilor, monahiilor şi a poporului binecredincios din Oltenia a luat cuvântul pr. conf. dr. Adrian Ivan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova. Cu acest prilej, părintele profesor a vorbit despre lucrarea arhierească a IPS Părinte Mitropolit Irineu, care s-a împlinit întotdeauna „spre binele cel mântuitor al clericilor şi credincioşilor din Mitropolia Olteniei” Evenimentul a fost completat de două hirotesii. Astfel, protosinghelul Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, a fost hirotesit arhimandrit, iar pr. Claudiu Neacşu, protoiereu al Protopopiatului Băileşti, a primit rangul de iconom stavrofor. În semn de preţuire, slujitorii catedralei au dăruit mitropolitului cârjă arhierească.
Evenimentul aniversar a fost marcat de lansarea lucrării „Biserica în actualitate sau actualitatea Bisericii”, semnată de IPS Părinte Mitropolit Irineu şi publicată recent la Editura Academiei Române. În semn de preţuire, preoţii slujitori au primit câte un exemplar cu autograf din partea autorului. IPS Părinte Mitropolit Irineu şi-a început slujirea arhierească la data de 6 septembrie 1991, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Episcop-vicar al Episcopiei Râmnicului, cu titulatura de „Slătineanul”. A fost învestit ca Episcop prin Decretul nr. 77 din 6 septembrie 1991 al preşedintelui României. Slujba de hirotonie întru arhiereu a avut loc la data de 6 octombrie 1991. La data 8 iulie 2008, a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Ceremonia de instalare a avut loc la data de 27 iulie 2008, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Din anul 2009 este reprezentantul ales al Bisericii Ortodoxe Române în Comitetul Central al Conferinţei Bisericilor Europene.