„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
IPS Mitropolit Irineu, la opt ani de arhipăstorire
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a sărbătorit miercuri, 27 iulie, de praznicul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, opt ani de la înscăunarea în demnitatea de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Evenimentul duhovnicesc ce a marcat şi împlinirea a opt ani de arhipăstorire în scaunul de Întâistătător al Bisericii din Oltenia a fost marcat la Catedrala Mitropolitană din Craiova. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a vorbit despre viața și minunile Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, a cărui pomenire a fost săvârșită în această zi. Totodată, Mitropolitul Olteniei a ținut să le mulțumească tuturor pentru bucuria împărtășită și pentru împreuna rugăciune săvârșită, asigurându-i de toată dragostea și purtarea sa de grijă. „Osteneala principală trebuie să fie în rugăciune, în Sfânta Liturghie și în ajutorarea celor săraci și celor care nu au pe nimeni, întrucât aripile noastre de urcuș către Dumnezeu, de zbor către înălțimile cele mai înalte nu sunt altele decât rugăciunea și milostenia. Acestea ne duc către Împărăția cerurilor pentru că numai acestea sunt bineprimite înaintea Împăratului ceresc, ele, care creează punte de legătură între noi și Mântuitorul Hristos prin Sfânta Treime, ele, care creează legătura socială, fraternă, de iubire dintre noi, oamenii. Așa ne învață și Sfântul Pantelimon de astăzi, cel care s-a ostenit cu știința medicală, cel care a învățat meșteșugul tămăduirilor și apoi, în final, a învățat legea creștină și și-a însușit-o, întipărind-o în sufletul său, așa cum spune Psalmistul, că «Legea ta este întotdeauna preocuparea vieții mele». Deci preocuparea Sfântului Pantelimon este ca sufletul său să fie cât mai strălucitor și trupul său să fie cât mai ascultător față de suflet, ca în felul acesta, atât trupul, cât și sufletul să se sfințească și să ajungă curat în Împărăția cerurilor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
Sfântul Pantelimon, protector al bolnavilor
În continuare, Părintele Mitropolit a arătat că „este o haină a Duhului Sfânt cu care suntem îmbrăcați prin haina Sfântului Botez. De acolo am primit haina nestricăciunii și această haină de har și de lumină se amplifică și se desăvârșește odată cu nevoința noastră, cu strădania noastră, ca atunci când vom ieși din viață această haină de lumină să ne acopere goliciunea noastră și să ne arate strălucitori în Împărăția lui Dumnezeu. Sfântul Pantelimon și-a dobândit acest har strălucitor, de aceea viața lui a fost încununată cu daruri duhovnicești ale facerii de minuni, ca mai apoi în biserica noastră să fie sfântul protector al bolnavilor, vindecătorul celor în suferință și nevoi. Și, mai presus de toate, sfântul s-a încununat de la Împăratul veacurilor, pentru că sfinții mucenici sunt aceia care primesc din însăși Mâna Domnului cununa neveștejită a Împărăției cerurilor”.
La final, IPS Părinte Irineu a fost felicitat de slujitorii sfântului locaş, de părinţii consilieri şi inspectori de la Centrul eparhial din Craiova, de preoţii, monahii, monahiile şi credincioşii prezenţi la sfânta slujbă.
IPS Părinte Mitropolit Irineu s-a născut la 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea. La Taina Sfântului Botez a primit numele Ioan. Din sânul familiei, Înaltpreasfinţia Sa a cules o aleasă educaţie creştină, prin care a dobândit apropierea treaptă cu treaptă de slujirea lui Dumnezeu. A ostenit cu dăruire jertfelnică la Altarul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, iubind deopotrivă învăţătura teologiei ortodoxe, căreia i s-a dedicat în mod desăvârşit ca profesor şi cercetător. Osteneala Înaltpreasfinției Sale s-a concretizat în acest sens prin numeroase realizări pastorale, administrative şi cărturăreşti, pilduitoare pentru fiii duhovniceşti pe care îi călăuzeşte permanent pe calea mântuirii. Ceremonia de întronizare ca Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de 18 arhierei, în ziua de 27 iulie 2008, în Catedrala Mitropolitană din Craiova, sub pronia Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, al cărui praznic este cinstit în această zi.
La ceas aniversar, rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască mulţi şi fericiţi ani Arhipăstorului nostru, să-l ocrotească sănătos şi în pace, împlinind totdeauna cu bună sporire lucrul mâinilor sale!
Să ne trăiţi întru mulţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit!