„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
IPS Părinte Irineu a sfinţit biserica din localitatea Dealul Viei
Credincioşii din micuţa aşezare Dealul Viei, sat aparţinător de comuna Roşia de Amaradia, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, au trăit duminică, 21 februarie, momente de intensă bucurie duhovnicească, prilejuită de sfinţirea noii biserici ce poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. La ceas de aleasă sărbătoare, slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfinţirea bisericii din localitatea Dealul Viei a încununat eforturile pe care comunitatea credincioşilor de aici, păstoriţi de pr. Alin Narcis Sanda, le-au făcut în ultimii doi ani, cu sprijinul autorităţilor publice locale, pentru a avea un sfânt locaş de închinare, în condiţiile în care cea mai apropiată biserică, cea din Roşia de Amaradia, este situată la aproape 10 kilometri distanţă. În semn de recunoaştere şi apreciere a ostenelilor depuse pentru ridicarea bisericii, mai multe persoane au primit din partea Mitropoliei Olteniei gramate de mulţumire, preotul paroh Alin Sanda a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar preotul Adrian Piţoacă pe cel de iconom.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a detaliat principalele învăţături desprinse din pericopa evanghelică a acestei duminici, cunoscută sub numele de Duminica Vameşului şi a Fariseului, după cele două arhetipuri pe care textul evanghelic ni le prezintă: mândria fariseului, în contrast cu smerenia vameşului (Luca 18, 10-14). „Fariseul, care se considera bun, drept, lipsit de păcat, s-a apropiat de Altar și cu semeție, cu mândrie, cu slavă deșartă se ruga la Dumnezeu, atrăgând atenția că el este om desăvârșit, om drept. «Doamne, mulțumescu-Ți că nu sunt ca acest păcătos, ca acest vameș, postesc, mă rog, dau zeciuială, fac toate cele ce sunt scrise în lege.» Iată un exemplu clar cum mândria opreşte lucrarea lui Dumnezeu care nu poate să mai sălăşluiască în om”, a spus IPS Părinte Mitropolit.