„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Itinerarii gorjenești pe Valea Jilțului Mic
Lumea satului Raci, de pe frumoasa vale a Jilțului Mic, în comuna Negomir, descoperă şi astăzi frumuseţea darurilor de suflet din străbuni. În această localitate, preotul paroh Cristian Salavat a desfăşurat Concursul naţional catehetic „Hristos - sufletul satului meu”, proiectul intitulându-se „Trecut, prezent și viitor în satele negomirene”.
Cu câteva zile înainte de sărbătoarea creștinească a Bunei Vestiri, am fost co-participant la unul dintre proiectele de suflet inițiate de trăitorii de azi de pe acest meleag românesc. Aderând total la inițiativa Patriarhiei Române de revitalizare a constantelor spiritului creștinesc din comunitățile sătești, în Anul omagial al satului românesc în satul Raci, preotul Cristian Salavat a desfășurat Concursul național catehetic „Hristos - sufletul satului meu”. Adaptându-l nevoii de revitalizare a satelor de pe Valea Jilțului Mic, proiectul realizat de preotul Cristian Salavat și colaboratorii săi a fost denumit „Trecut, prezent și viitor în satele negomirene”. Alături i-au fost primarul actual al localității, Tudor Oiță, directorul Dumitru Ungureanu, învățătorii și educatoarele de la Școala Gimnazială Raci. Această etapă a concursului s-a desfășurat în două locații, în biserica satului Raci și în sala Căminului cultural din același sat. Cu primarul și cadrele didactice alături, elevii și invitații au fost primiți în sfântul locaș de cult, unde preotul Cristian Salavat le-a vorbit despre acest proiect de suflet, urmat apoi de miruire și închinare la sfintele icoane. Pledoaria sa pentru înfrumusețarea omului, care nu se poate face fără a-l avea permanent cu sine pe Hristos, a fost ziditoare pentru cei prezenți.
Aducerea aminte de eroi
Nu a existat murmur, decât de uimire, în interiorul fiecăruia dintre participanți. Emoționant a fost următorul moment al concursului, anume slujba de pomenire a eroilor neamului, ținută în fața monumentului dedicat acestora. În finalul ceremoniei, din partea primarului și a Consiliului local au fost depuse coroane de flori.
În sala Căminului cultural, toţi cei prezenţi au adus un omagiu de suflet înaintașilor, care au făcut și fac cinste satului românesc (eroii căzuți pe câmpurile de luptă pentru idealul național, învățătorii și preoții destoinici, oamenii muncitori și onești din toate vremurile). Emoționant a fost omagiul adus învățătorului Ion Luican, care, pe lângă rodnica activitate la catedră, a pus bazele formației de muzică populară „Izvorașul”, ducând faima tradițiilor din localitate în toate colțurile țării și în multe țări din Europa. De asemenea, elevii au readus memoriei marea personalitate a preotului Constantin Răceanu. Ca un angajament de suflet și ca semn al respectului față de funcția în care a fost învestit de către cetățeni, primarul Tudor Oiță a promis tinerei asistențe că va lucra cu râvnă, cu vrednicie, la realizarea Centrului cultural și a muzeului localității, proiecte bine primite de participanții la această manifestare de suflet.
Preotul paroh şi oamenii şcolii
La etapa concursului pe Protoieria Târgu-Jiu Sud, organizată de Parohia Strâmba-Jiu în data de 30 martie, grupul reprezentând Parohia Raci a obținut locul al doilea, calificându-se pentru etapa eparhială de la Craiova.
Ca om al școlii, am fost puternic impresionat de colaborarea strânsă dintre preotul paroh și oamenii școlii. De aceea am să-i și menționez pe cei care s-au implicat total în reușita acțiunii: Dumitru Ungureanu, directorul școlii, Melania Luican, Oana Flaimoc, Elena Țogoe, Atena-Andreea Țogoe, Sorinela Salavat și Constantin Belgiu. Un gând frumos, de admirație și apreciere, se îndreaptă către Nicolae Tudorescu, instructorul actual al formației „Izvorașul”.
M-a uimit vigoarea cu care rememora viața satului de odinioară, sugerându-le organizatorilor continuarea acestor strădanii, satul românesc având în el atuurile perenității: „Timpurile s-au schimbat, deși mulți tineri hoinăresc pe alte meleaguri, totuși, pentru cei rămași, asigurarea condițiilor moderne de viață (canalizare, apă potabilă, instituții de cultură, școală performantă etc.) este un act de vrednicie de care trebuie să dea dovadă cei care, pentru un timp, răspund de destinele localității. Să fie realizate acele investiții care îi fac pe oameni atașați locului”, a declarat inginerul Petru Ţogoe.
Ca un om al cetății, a indicat un proiect de suflet, anume ridicarea unui nou cămin cultural în Centrul civic Raci, care să corespundă dorințelor de azi ale tinerilor. Primarul și cei de față au împărtășit pe deplin această propunere.
Ascendența noastră pe o treaptă superioară a civilizației universale nu poate avea loc decât păstrând patrimoniul nostru cultural național, din care nu poate lipsi cultura populară, țărănească, parte din ea folclorică sau orală. Aici, la Negomir, satul este sub asaltul modernității, dar și al întoarcerii la tradiții. Despre dialogul modern și tradițional vom vorbi în partea a doua a acestui itinerar pe Valea Jilțului Mic, tovarăș de drum fiindu-ne, cum este și firesc, gospodarul pus de cetățeni să le împlinească voința lor de perenitate. (Prof. Dumitru Cauc)