„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Lansare de carte la căminul cultural din Costeşti
Săptămâna aceasta, Căminul Cultural „C.I. Popian” din comuna Costeşti, județul Vâlcea, a fost gazda unei duble lansări de carte: „Bolniţa Bistriţei. Mănăstire isihastă”, scrisă de arhimandritul Veniamin Micle, și „Interviul anului. Un monah la 75 de ani. Arhim. Veniamin Micle”, aceasta din urmă oferind cititorilor un amplu interviu cu părintele Veniamin Micle, consemnat de artistul și scriitorul vâlcean Petre Cichirdan. Evenimentul cultural, organizat de Arhiepiscopia Râmnicului - Editura Praxis, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea, Primăria comunei Costeşti și Cultura Vâlceană - Editura Intol Press, a debutat cu citirea cuvântului de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, de către părintele consilier Nicolae Moga, acesta din urmă, elev al părintelui Veniamin Micle, evocând chiar o serie de amintiri din perioada liceului. „Călugăr cărturar şi model de acrivie intelectuală şi monahală, părintele Veniamin Micle este un adevărat stâlp, nu doar al Ortodoxiei vâlcene, ci și al întregii Ortodoxii. Astfel, părintele se dovedeşte nu doar cel mai prolific scriitor de istorie bisericească din Biserica Ortodoxă Română, ci mai mult, cel mai prolific monah al zilelor noastre ziditor de slovă dumnezeiască în inimile credincioşilor. Zidirea Cuvântului lui Dumnezeu în sufletul credincioşilor a fost şi, după cum vedem, rămâne prioritatea majoră a preacuvioşiei sale, sub toate formele: cuvânt scris, predică şi cateheză şi, mai mult decât orice, exemplul vieţii sale personale. Aşa încât nu este nici o exagerare să afirmăm că părintele arhimandrit Veniamin Micle de la Mănăstirea Bistriţa Vâlcii trăieşte de acum Împărăţia lui Dumnezeu prin îmbogăţirea duhovnicească a culturii române”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în cuvântul său de binecuvântare.
Au susținut scurte alocuțiuni și cuvinte de apreciere domnul Florin Epure, domnul Mihai Sporiş şi domnul Dumitru Bondoc, aceștia din urmă prezentând cele două volume lansate cu această ocazie. În încheiere au luat cuvântul autorii celor două cărți, arhimandritul Veniamin Micle şi domnul Petre Cichirdan, care au mulțumit celor prezenți la eveniment și au mărturisit faptul că interviul propus cititorilor, precum și toate celelalte lucrări apărute deja s-au purtat în jurul cărții și culturii locale.
La cei 76 de ani de viaţă, părintele arhimandrit Veniamin Micle, care a dat tiparului cea de-a 81-a carte semnată în chilia sa, se arată încă în plină putere cărturărească și creatoare, întărind astfel faptul că sufletul omului, cât timp se află în căutarea Împărăției lui Dumnezeu, nu îmbătrânește, ci rămâne veșnic tânăr. (Preot Nifon Dorin Iancu)