„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Lansare de carte la Mănăstirea Arnota
Reafirmând Tradiția Bisericii de a se preocupa deopotrivă de formarea duhovnicească a credincioșilor, cât și de grija față de trup, sâmbătă, 19 august, la Mănăstirea Arnota, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a avut loc lansarea Cărții de bucate „Gusturile copilăriei” a doamnei Elena Nane, apărută la Editura Praxis. Alături de IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie au fost prezenți autoarea cărții și fiica Daniela Nane, domnii Dinu Săraru și Adrian Cioroianu. În cuvântul împărtășit celor prezenți, IPS Varsanufie a precizat că această carte „scoate la lumină rețete uitate de noi în rafturile bucătăriei, înlocuindu-le cu prea multe rețete venite din import... Nu este nici o exagerare în a susține că nostalgia după gusturile copilăriei este o nostalgie, un dor, după frumusețea lucrurilor simple. Vremea copilăriei este vremea nevinovăției, a curăției, a lumii fără de păcat, când toate erau pentru noi «bune foarte» (Facerea 1, 31). Hristos Domnul ne îndeamnă, spre a dobândi Împărăția lui Dumnezeu, să ne întoarcem la nevinovăția copilăriei «că a unora ca aceștia este Împărăția cerurilor» (Matei XIX, 14). Simplitatea nu înseamnă sărăcie sau lipsă, ci din contra, gust bun și rafinament”.
La rândul său, autoarea a mulțumit IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie pentru binecuvântarea acordată publicării acestui volum, precum și tuturor celor care au sprijinit-o în finalizarea acestui demers. Actriţa Daniela Nane, prezentă la eveniment, a apreciat „ideea de a scrie o carte pentru ca cei care nu se pricep deloc, dar își doresc, să poată găti bunătățile cu care au crescut de mici în familie. Oamenii sunt împrăștiați în lume pe meleaguri îndepărtate, însă toți poartă în suflet dorul copilăriei și nostalgia după acea etapă a vieții, în care dragostea era dăruită și prin felul în care gospodinele aveau grijă de hrană familiei”.
De asemenea, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu a ținut să remarce faptul că și gastronomia descoperă elemente specifice existenței unui popor, iar publicarea unor rețete autentice contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale. La final, autoarea a oferit volumul cu autograf celor care au fost prezenți la lansare.