„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Liturghie arhierească în Parohia Mântuleasa
În Duminica a 34-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei „Maica Precista”-Mântuleasa din Craiova. Sâmbătă, 23 februarie, profesorii de religie din judeţul Dolj s-au întâlnit în cadrul cercului pedagogic la Liceul de Arte „Marin Sorescu”-Craiova, aflat, de asemenea, în Parohia Mântuleasa.
Parohia „Maica Precista”-Mântuleasa din Craiova a găzduit, la finele săptămânii trecute, două evenimente importante din punct de vedere liturgic şi educativ-pastoral. Duminică, 24 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Altarul bisericii parohiale, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, teologul Mihnea Bâlteanu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Mântuleasa.
„Libertatea întărește conștiința”
În cuvântul de învăţătură duhovnicească, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit despre trei factori importanți ai Parabolei întoarcerii fiului risipitor, citită în Duminica a 34-a după Rusalii. Mai întâi, a explicat care este „rolul libertății de alegere” a omului. Apoi s-a oprit asupra „înțelegerii conștiinței și a chipului lui Dumnezeu” în om, după care a apreciat „capacitatea de întoarcere sau de pocăință” a tânărului, cu care ne identificăm fiecare dintre noi.
„Libertatea”, ca dar al lui Dumnezeu, poate să fie folosită în mod bun sau nu. „Hristos ne-a arătat felul în care omul, în lumea aceasta, are libertate de alegere. Omul poate să hotărască asupra felului său de viață. Această libertate o avem înscrisă în sufletul nostru. Este semnul chipului lui Dumnezeu în persoana noastră. Această libertate este însă responsabilă. Nu poți să o folosești oricum, pentru că acela care folosește libertatea în păcat este subjugat păcatului.” Pentru omul duhovnicesc, libertatea este folositoare și constructivă, ne ajută să împlinim faptele dreptății și ale binelui.
În privința „conștiinței”, omul trebuie să știe că reprezintă prezența lui Dumnezeu în sufletul și trupul său. Potrivit teologiei și înțelegerii ortodoxe, chiar și în păcat, omul poartă această pecete dumnezeiască. „Dumnezeu Atotputernicul nu șterge, odată cu păcatul, din sufletul și trupul nostru scânteia divină a conștiinței. Libertatea întărește conștiința, care devine fericită. Viața devine binecuvântare dacă ține cont de libertate și de conștiință. Această scânteie divină, acest glas nemuritor și ceresc rămâne totuși întipărit în suflet chiar și în păcat. În necazuri, în dureri și chiar în boli, conștiința se trezește. Conștiința, glasul lui Dumnezeu, nu ne lasă să ne prăbușim până întru sfârșit.”
Perioada pregătitoare a Sfântului și Marelui Post ne pune înainte modele de oameni care s-au întors către Dumnezeu. „Schimbarea minții sau pocăința” pune în lumină capacitatea omului de a renunța la cele pământești și de a se agăța, trup și suflet, de cele dumnezeiești. În întoarcerea aceasta smerită, rațiunea sau mintea cugetătoare a omului redobândește rolul de cârmă a vieții noastre. „Rațiunea noastră a fost făcută să cugete la Dumnezeu. Cu mintea ne gândim la Dumnezeu și cugetăm, iar Dumnezeu ne împărtășește prin minte darurile Sale cele bogate. De aceea avem gânduri bune, idei frumoase, planuri mărețe atâta vreme cât stăm cu mintea legată de Dumnezeu. Sufletul se hrănește din minte pentru că de aici îi vin darurile deosebite de la Dumnezeu. Din această relație cu Dumnezeu, trupul este tras și el să se împărtășească de aceste bunătăți și în felul acesta trupul nu mai dă importanță lucrurilor trecătoare, ci își pune nădejdea în Dumnezeu.”
La final, Mitropolitul Olteniei a transmis celor prezenți nădejdea învierii pascale, pentru care ne pregătim prin post, spovedanie și rugăciune. „Duminica aceasta ne pune în față o imagine la care noi trebuie să medităm și să ne întoarcem și noi ca fiul risipitor la Tatăl Ceresc și să cerem iertare pentru păcatele noastre. Așa să fim și noi, ca să întâmpinăm cu bucurie Postul cel mare și apoi să ne ostenim în această perioadă de timp ca să ajungem cu bucurie la Sfânta Înviere a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.”
Sâmbătă, 23 februarie, a avut loc cercul pedagogic al profesorilor de religie, din județul Dolj, la nivel liceal. Evenimentul s-a desfășurat în sala mare a Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. Profesorii de religie organizatori ai acestui cerc au fost prof. Ileana Boldișor și prof. Mihnea Bălteanu, iar tema dezbătută a fost intitulată „Muzica în comunitate și în Biserică”.
În deschidere au vorbit prof. Raluca Pâncu, în calitate de director adjunct al școlii-gazdă, și pr. Adrian Boldișor, din partea Parohiei Mântuleasa. Apoi a urmat un program artistic susținut de elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu”. Prezentarea Powerpoint „Muzica în Biserică și comunitate, în Oltenia veacurilor trecute” a fost realizată și susținută de către prof. Mihnea Bălteanu. Programul a fost continuat cu vizionarea unei secvențe de lecție filmată, realizată de prof. Ileana Boldișor. Atelierele de lucru au avut ca țintă discuțiile libere și constructive în jurul temei propuse de organizatori. Reflecțiile au fost apoi comunicate în sală în prezența tuturor profesorilor prezenți. La final, profesorii doljeni au avut parte și de o impresionantă expoziție de icoane, de costume populare oltenești, de instrumente populare și de cărți de muzică psaltică.
Concluziile acestui cerc au revenit doamnei inspector prof. Iuliana Gheorghe, reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. S-au făcut precizări importante cu privire la concursurile școlare în derulare, dar și la procedura de eliberare a avizelor de cult la nivelul Arhiepiscopiei Craiovei. Cercul de evaluare finală va avea loc în data de 24 mai și va consta într-un pelerinaj la mănăstirile Cernica și Radu Vodă din București, la care vor lua parte profesorii doljeni de religie atât pentru nivelul gimnazial, dar și liceal.