„În vremea aceea, venind la Iisus, cei doisprezece I-au spus: Dă drumul mulțimii să se ducă prin satele și prin orașele dimprejur, ca să poposească și să-și găsească hrană, că aici suntem în loc pustiu
Liturghie arhierească la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Miercuri, 25 noiembrie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea au fost sărbătoriţi în mod special Sfântul Mare Mucenic Mercurie şi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Părticele din moaştele celor doi sfinţi se găsesc la loc de cinste în sfântul locaş.
Numeroşi credincioşi râmniceni au participat la praznicul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, prăznuită în chip deosebit miercuri, 25 noiembrie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Alături de moaştele sfintei muceniţe au fost aşezate la loc de cinstire şi moaştele Sfântului Mercurie. Cu acest prilej, slujba Vecerniei cu Litie, Privegherea şi Sfânta Liturghie au fost săvârșite de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Arhiepiscop a reamintit credincioşilor viaţa celor doi sfinţi mari mucenici şi i-a îndemnat pe credincioşi să le urmeze curajul cu care aceştia L-au mărturisit pe Hristos înaintea lumii păgâne şi să le ceară necontenit ajutorul. Totodată, IPS Varsanufie a amintit despre evlavia mare pe care Sfântul Ierarh Calinic o avea faţă de Sfântul Mare Mucenic Mercurie. „Odată, fiul meşterului Costache, care zidise catedrala din Râmnicu Vâlcea şi Mănăstirea Frăsinei, s-a îmbolnăvit de epilepsie. Boala îl chinuia tot mai cumplit. Bătrânul meşter a alergat la Sfântul Calinic, cerându-i cu lacrimi rugăciuni de vindecare pentru fiul său. Du-te acasă, meştere Costache, i-a zis Preasfinţitul, şi te roagă Maicii Domnului. Cum a intrat în casă, tatăl şi-a găsit feciorul sănătos, rugându-se în faţa icoanei Maicii Domnului. Rugaţi-vă şi voi Maicii Domnului, a zis copilul. Nu vedeţi cum se roagă Preasfinţitul Episcop? De acum înainte nu mă mai îmbolnăvesc! În acelaşi ceas a venit şi părintele Anastasie cu moaştele Sfântului Mercurie, să le sărute copilul, după porunca Preasfinţitului Calinic”, a conchis IPS Părinte Varsanufie.
Istorie şi sfinţenie în catedrala chiriarhală din Râmnic
În Catedrala Arhiepiscopală se păstrează, încă din vremea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, cu multă evlavie, o parte din capul Sfântului Mare Mucenic Mercurie, care nu de puţine ori s-a arătat tămăduitor al credincioşilor care i-au cerut ajutorul şi, totodată, ocrotitor al oraşului. La rândul lor, moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina se află aşezate într-o icoană.
Sfântul locaş a fost ridicat pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576 şi 1586 de Episcopul Mihail al II-lea şi dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului cu austriecii, iar a doua, zidită între anii 1739 şi 1749 de Episcopul Climent şi distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, în forma în care este astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868). Construcţia a fost începută în anul 1851 şi terminată în anul 1856 şi este opera arhitectonică a meşterilor ucenici ai Sfântului Calinic care au zidit bisericile de la sfintele mănăstiri Cernica, Pasărea şi Frăsinei. Asemănarea cu ele este foarte mare ca stil, diferenţa constând însă doar în proporţia ce a fost apreciată în raport cu locul şi nevoile de cult ale episcopiei. Cu osteneala şi purtarea de grijă a vrednicului de pomenire, IPS Gherasim Cristea, după cutremurul din 1986, sfântul locaş a fost consolidat, iar pictura a fost refăcută de zugravul Toma Lascoi. În anul 2001 s-au refăcut tencuiala exterioară şi pavajul din marmură, iar în 2003 a fost spălată pictura.