„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Liturghii arhiereşti la Craiova, Valea Cheii şi Vodiţa
În duminica a doua după Rusalii, închinată Sfinţilor Români, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Craiova. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a liturghisit la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Valea Cheii, județul Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Mănăstirea Vodiţa, judeţul Mehedinţi, iar Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Slatina.
Câteva sute de credincioşi au venit la rugăciune în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova în cea de-a doua duminică de după Rusalii, a Sfinţilor Români. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finele slujbei euharistice, Părintele Mitropolit a vorbit credincioşilor despre „chemarea la apostolat”, tema evanghelică a celei de-a doua duminici de după Rusalii.
IPS Varsanufie a sfinţit biserica din Parohia Valea Cheii
Tot în cea de-a doua duminică de după Rusalii, IPS Părinte Varsanufie a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” și „Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin” din Parohia Valea Cheii, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic misionar „Metania” al Catedralei Arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură de la finele Sfintei Liturghii, IPS Părinte Varsanufie a subliniat că „aceia care ajută la zidirea unei biserici sunt pomeniți până la sfârșitul timpului. La fiecare slujbă, preotul are datoria să-i pomenească pe ctitori după rânduielile bisericești, așa cum ați făcut și dumneavoastră. Ctitorii unei biserici sunt pomeniți în mai multe rânduri la sfintele slujbe, dar mai ales la Sfânta Liturghie săvârșită în biserică, care este casa lui Dumnezeu, acolo unde El totdeauna este prezent și unde Se pogoară Duhul Sfânt. În același timp, să căutăm ajutorul sfinților lui Dumnezeu. Atunci când un sfânt este ocrotitorul unei biserici, el nu ocrotește numai biserica aceea, ci toată localitatea. Deci tot satul acesta, toată parohia aceasta stă sub ocrotirea Sfinților Mucenici Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Pasicrat și Valentin, care se roagă neîncetat pentru cei care locuiesc aici sau pentru cei care se roagă în biserica lor. Să cereți de la acești trei sfinți mucenici să împletească rugăciunea lor cu rugăciunea dumneavoastră, să mijlocească înaintea Preasfintei Treimi pentru ca Dumnezeu să reverse asupra părinților slujitori și a tuturor credincioșilor darurile Sale cele bogate”.
Sărbătoare aleasă la Mănăstirea Vodiţa
Și Mănăstirea Vodiţa şi-a serbat duminică, 18 iunie, cel de-al doilea hram. La Sfânta Liturghie, împreună cu PS Părinte Nicodim, a participat şi PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Răspunsurile stranei au fost date de către Grupul psaltic „Sfântul Gheorghe” de la Catedrala Episcopală din Turnu Severin. La finalul Sfintei Liturghii, cei doi arhierei au citit rugăciuni de dezlegare și pentru izbăvirea de boli. Praznicul liturgic a fost îmbogăţit de un eveniment cu totul aparte, ridicarea la rang de arhimandrit a părintelui protosinghel Ioanichie Nicolăescu, starețul sfintei mănăstiri. În cuvântul de învățătură de la finele sfintei slujbe, PS Părinte Lucian a vorbit credincioşilor despre „urmele de sfințenie lăsate de către Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Vodița și Tismana”.
La rândul său, PS Părinte Nicodim a adresat cuvânt de binecuvântare şi mulţumire tuturor celor prezenţi la sfânta sărbătoare.
Mănăstirea Vodiţa este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi aşezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364 și 1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Țării Româneşti, Vlaicu Vodã. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718. Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi s-a construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească.