„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Liturghii arhiereşti la Jitianu, Râmnic şi Gura Motrului
De praznicul Întâmpinării Domnului, sâmbătă, 2 februarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul Mănăstirii Jitianu. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a liturghisit la Altarul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnic, iar Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Mănăstirea Gura Motrului.
Credincioşii olteni L-au „întâmpinat” pe Mântuitorul Hristos Euharistic sâmbătă, în zi de sărbătoare, în sfintele biserici, în catedrale şi în sfintele mănăstiri. Cu acest prilej, urmând unei frumoase tradiţii pastorale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a fost prezent în mijlocul obştii de călugări de la Jitianu, aşezământ monahal situat în vecinătatea municipiului Craiova, în localitatea doljeană Branişte. Mitropolitul Olteniei a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei euharistice, tânărul Mihai-Dorin Bistreanu a fost hirotonit întru diacon, iar diaconul Dumitru Popescu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Scrada, din Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj.
„La Dumnezeu, timpul este un prezent continuu”
În predica de la sfârșitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre importanța praznicului creștin. Dacă la 1 ianuarie am serbat Tăierea după trup a Domnului, la 40 de zile de la naștere, Pruncul Hristos este adus la templu pentru a fi închinat lui Dumnezeu, în acord cu tradiția iudaică dată de Dumnezeu. Pentru noi, astăzi, acest moment nu este altceva decât împlinirea rânduielilor lui Dumnezeu date pentru mântuirea noastră. „El este împlinirea, El este ținta tuturor acestor practici și acestor tradiții. În El s-au împlinit, căci pentru El au fost făcute. Nu s-a rânduit de către Dumnezeu să se aducă la templu tot pruncul de parte bărbătească decât numai în sensul venirii Mântuitorului Iisus Hristos, ca lumea să cunoască că El a venit de la Tatăl Cel Ceresc și că El este Mântuitorul lumii, Cel Care va salva lumea de păcat”. Mai departe, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a explicat cine anume este Dreptul Simeon, amintit doar la acest eveniment mântuitor și doar de către Sfântul Evanghelist și Apostol Luca: „Din tradiția creștină și din istoriografie aflăm că Simeon a fost unul dintre traducătorii Vechiului Testament din limba ebraică în limba greacă. Această traducere este cunoscută sub numele de Septuaginta și a fost realizată cu aproape trei secole înainte de nașterea cea după trup a lui Hristos. Atunci când a trebuit să traducă cartea profetului Isaia, Simeon a fost nedumerit cum anume o fecioară poate să ia în pântece și să nască, rămânând fecioară. Dorind să modifice înțelesul acelui text, Simeon a primit înștiințare de la îngerul Domnului că nu va muri până când nu va vedea împlinită această profeție. În consecință, la aducerea la templu a Domnului Hristos, Dreptul Simeon este de față, îmbătrânit de zile, și vede cu ochii săi împlinirea profeției. De la acest moment istoric avem rugăciunea de slobozire pe care o regăsim la slujba Vecerniei: Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel (Luca 2, 29-32).”
Bucurii duhovniceşti la Râmnic
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit sâmbătă, 2 februarie, la Altarul Catedralei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnic. După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa a reliefat semnificațiile teologice ale sărbătorii închinate aducerii Dumnezeiescului Prunc la templul din Ierusalim, la 40 de zile de la Nașterea Sa, de către Preasfânta Sa Maică și de către Dreptul Iosif. „Sărbătoarea Întâmpinării Domnului pune înaintea ochilor noștri sufletești acest îndemn de a-L întâmpina și noi pe Domnul Iisus Hristos în fiecare zi, de a ieși în întâmpinarea Lui, precum El iese în întâmpinarea noastră; de a-I dărui din timpul pe care El ni l-a dăruit. De aceea, să ne întrebăm fiecare: oare cât timp Îi dăruim noi Lui? Astfel, să-L întâmpinăm pe Dumnezeu în sfânta biserică, în casa Sa, să-L întâmpinăm atunci când vedem pe cei cu care El Se identifică, și anume pe cei mai mici și care au nevoie de ajutor, care sunt flămânzi, însetați, bolnavi, care sunt în nevoi sau sunt privați de libertate. Să-L întâmpinăm pe Dumnezeu mai ales în inima noastră, înălțând gând de rugăciune atunci când ne trezim, căutând să Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit încă o zi, iar atunci când ne culcăm, să Îi mulțumim că ne-a ferit de toată întâmplarea cea rea”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie.
Sfântă Liturghie arhierească la Mănăstirea Gura Motrului
Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s-a aflat sâmbătă în mijlocul obștii mănăstirești de la Gura Motrului, vatră seculară a monahismului şi a culturii mehedinţene, unde a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către membrii Grupului „Sfântul Nicodim de la Tismana”, al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin. În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul mehedințean a hirotesit întru duhovnic pe părintele Marian-Constantin Arnăutu, de la Parohia Comanda, Protopopiatul Strehaia. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc o slujbă de pomenire în cinstea ctitorilor.
Credincioșii veniți în număr foarte mare la sfânta mănăstire s-au putut bucura de cuvântul de învățătură rostit de PS Părinte Episcop Nicodim, în care le-a vorbit despre însemnătatea acestei mari sărbători.