„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Liturghii arhierești la Rusalii și Sfânta Treime
Cele două mari praznice, al Cincizecimii sau Rusaliile și al Sfintei Treimi, au adunat sute de credincioși la rugăciune în sfintele locașuri de închinare din Mitropolia Olteniei.
Parohia gorjeană Cârbești, din Protoieria Târgu Jiu Sud, a îmbrăcat în Duminica Rusaliilor veșmânt de sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a poposit în mijlocul parohienilor, săvârșind slujba de resfințire a Bisericii „Sfinții Arhangheli” și Sfânta Liturghie. La finele ceremonialului liturgic, Mitropolitul Olteniei a rostit un cuvânt de învățătură, tâlcuind semnificațiile duhovnicești ale marelui praznic. „Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de patima Sa cea mântuitoare, înainte de a fi răstignit, a vorbit Sfinților Apostoli că după ce Se va Înălța la ceruri, va trimite în lume pe Duhul Sfânt, «Care de la Tatăl purcede», ca să continue activitatea începută de El, ca să dea poporului Lui Dumnezeu sfințenie, pace și bucurie. Iată prin urmare că, după cincizeci de zile, după ce Sfinții Apostoli au fost îndemnați să nu părăsească Ierusalimul, pe când se aflau cu toții la rugăciune, s-a auzit un vuiet mare, un vânt care vine repede și a umplut casa în care se aflau. Și deodată s-au arătat peste dânșii «limbile de foc» și deodată, prin putere dumnezeiască, cu toții au început să vorbească în limbi deosebite, după cum le dădea lor Duhul a grăi. În acel loc se adunaseră oameni mulți de pretutindeni, care au fost cu toții martori la această minune. În momentul acela, Sfântul Apostol Petru a luat cuvântul și s-a adresat tuturor celor care erau de față. Cu toții au auzit pe Apostoli grăind în limba lor, au auzit despre îngerii lui Dumnezeu și despre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Înțelegem de aici că Cuvântul dumnezeiesc este ziditor și întăritor al sufletului omenesc, pe care îl purifică și apoi îl înalță. Așa se face că toți cei care au auzit cuvintele Sfinților Apostoli de îndată au și grăit: «Ce să facem?», iar Sfântul Apostol Petru le-a cerut tuturor să se boteze și să se pocăiască. Deci, iată cum odrăslește Cuvântul în sufletele celor credincioși și aduce în cei botezați roade rodnice de pocăință”, a spus IPS Părinte Irineu.
A doua zi, luni, 1 iunie, de praznicul Sfintei Treimi, IPS Părinte Irineu a slujit la hramul mănăstirii din localitatea Strâmba-Jiu, județul Gorj.
Un an de la înscăunarea IPS Părinte Varsanufie
Pogorârea Sfântului Duh a fost serbată în mod deosebit și la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, care s-a dovedit iarăși neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor iubitori de praznic. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, un diacon a primit harul preoției. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Coralei „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale, condusă de prof. Marian Cristi Stroe.
În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Varsanufie a tâlcuit pericopa evanghelică, arătând că și „astăzi, precum în cămara din Ierusalim, Sfântul Duh se pogoară peste toți fiii Bisericii Ortodoxe, adică peste toți cei care sunt mădulare vii ale Trupului tainic al lui Hristos, uniți într-un cuget, într-un duh și într-o credință. Sfântul Ioan Gură de Aur și alți exegeți ai Sfintei Scripturi afirmă că la Cincizecime au fost prezenți nu numai Apostolii, ci și alți frați, de unde reiese faptul că Sfântul Duh s-a revărsat peste toți membrii Bisericii, nu numai peste ierarhia reprezentată de Apostoli”.
În această zi de aleasă prăznuire, credincioșii râmniceni au sărbătorit un an de la înscăunarea IPS Varsanufie ca Arhiepiscop al Râmnicului.
Mănăstirile Mraconia și Cerneți, la ceas de sărbătoare
Luni, 1 iunie, de praznicul Sfintei Treimi, trei mănăstiri mehedințene au îmbrăcat straie de sărbătoare. Chinoviile de maici de la Mraconia, Cerneți și Strehaia formează troița așezămintelor monahale istorice din Episcopia Severinului și Strehaiei care își serbează hramul în cea de-a doua zi de Rusalii. La Mraconia, străvechea mănăstire de pe Clisura Dunării, obștea de viețuitoare și pelerinii prezenți s-au desfătat duhovnicește cu o frumoasă slujbă praznicară. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de ierarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Gheorghe” de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin. La finalul Sfintei Liturghii, ctitorii sfântului așezământ monahal au fost pomeniți în cadrul slujbei Parastasului.
Zeci de credincioși din Drobeta-Turnu Severin și-au îndreptat pașii, la ceas de mare praznic, și către mănăstirea din localitatea Cerneți. Aici, ceremonia euharistică a fost oficiată de un alt vrednic ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria. Preasfinția Sa a fost înconjurat la Sfânta Liturghie de un sobor de preoți din localitate și de delegați de la Centrul eparhial din Turnu Severin. Strana a fost asigurată de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim” al catedralei.
Un alt așezământ monahal istoric din Episcopia Severinului și Strehaiei care a îmbrăcat veșmânt sărbătoresc de praznicul Sfintei Treimi este Mănăstirea Strehaia, ctitorie a boierilor Craiovești.
Troiță în cinstea martirilor din Caracal
Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt l-a adus în mijlocul caracalenilor pe Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, în Parohia „Sfânta Treime”, unde a oficiat slujba Sfintei Liturghii. După slujba euharistică, PS Părinte a sfințit troița din curtea bisericii, ridicată la inițiativa Fundației „George Manu”, din București, în cinstea martirilor din Caracal. Printre participanții la acest eveniment s-a aflat și ultimul supraviețuitor caracalean al regimului comunist.
Fundația „George Manu” a fost înființată imediat după Revoluție de o parte a supraviețuitorilor temnițelor comuniste și de o parte a tinerei intelectualități, printre care pr. prof. Vasile Gordon și Lucia Hossu-Longin, în memoria profesorului George Manu. Doctor în fizică, profesor universitar, George Manu s-a născut la București în anul 1903. Arestat în 1948, a fost condamnat la muncă silnică pe viață. A fost trimis să lucreze la minele de plumb de la Baia Sprie împreună cu alți 60 de deținuți, ca măsură disciplinară în urma unei greve. A revenit la Aiud în 1954, unde a susținut prin alfabetul morse sute de conferințe și prelegeri multidisciplinare. A refuzat reeducarea începută la Aiud în 1958 de colonelul Crăciun, refuz pe care avea să-l plătească cu viața. Fără tratament medical prealabil, a fost internat la infirmeria penitenciarului cu meningită TBC doar cu câteva ore înainte de a muri, în anul 1961. A fost considerat de toți camarazii un om de cea mai înaltă rectitudine morală.